Почалася криза: Скумбрія може зникнути з прилавків магазинів - у чому причина

Світова рибна галузь наближається до серйозної кризи — запаси скумбрії стрімко скорочуються. В окремих регіонах ця риба вже не здатна самостійно відновлюватися, тому існує ризик, що з українських прилавків вона поступово зникне. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України.

Що спричинило таку ситуацію

Головна причина — систематичний перевилов. Як приклад наводять атлантичну скумбрію: ще кілька років тому цей вид вважався стабільним, але за останні чотири роки обсяги його вилову перевищили норму на 25%.

Починаючи з 2009 року рівень перевилову цієї риби в окремих країнах сягав 80%. Основними порушниками вважаються Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови, які нехтують міжнародними правилами.

Екологи також наголошують на шкоді, яку завдає вилов скумбрії донним тралом — методом, що активно застосовується для масового вилову риби, виснажуючи її популяцію.

Про ці висновки повідомила організація Marine Conservation Society (MCS) у своєму щорічному звіті Good Fish Guide, який містить рекомендації щодо рибного промислу. Згідно з цією системою, рівень 5 означає, що вилов певного виду необхідно негайно припинити.

«Глибоко тривожно бачити, як джерело морепродуктів, що колись вважалося стабільним і безпечним, опиняється на межі вимирання. Скумбрія зазнає величезного тиску через надмірний вилов у багатьох країнах, і вже незабаром її запаси можуть не відновитися», — заявила менеджерка MCS Еліс Мур.

Вона підкреслила, що ситуацію можна виправити лише за умови спільних дій урядів, які мають координувати обсяги вилову й орієнтуватися на наукові рекомендації.

Як замінити скумбрію

Через дефіцит скумбрії експерти радять переходити на інші види жирної риби, які мають стабільні популяції:

  • Оселедець — має подібний маслянистий смак і щільну текстуру. Підходить для копчення, засолювання, грилювання.
  • Сардини — ще один варіант жирної риби з виразним смаком. Їх можна вживати у свіжому або консервованому вигляді.
  • Анчоуси — дрібна риба з інтенсивним солоним смаком. Ідеальні як додаток до соусів, паст, піци.
  • Лосось — відрізняється за смаком, але так само є жирною рибою з ніжною текстурою. Придатний для смаження, запікання, копчення.

У перспективі перехід на альтернативні види допоможе знизити навантаження на популяції скумбрії і зберегти її для майбутнього.

У Чернівецькій області Тигипко створює індустріальний парк з млрд грн інвестицій

неділя, 4 травень 2025, 12:27

Новий індустріальний парк Фруктова індустрія буде створено на території села Коболчин (Дністровський район Чернівецької області). Уряд ухвалив рішення про включення цього парку до реєстру індустріальних (промислових) парків, передають Патріоти України ...

На фоні часткового відновлення власного виробництва: Експерт дав прогноз динаміки цін пального в Україні

субота, 3 травень 2025, 9:22

Найближчим часом ціни на пальне в Україні не зростатимуть. Таку думку висловив голова Ради Української асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв, передають Патріоти України. . "Ціни на пальне не будуть зростати, оскільки Україна частково в...