Почув протести на Банковій. "Казали, що зробимо їх, а зробили нас!"? Президент Зеленський доручив ввести дворічний мораторій на перевірки ФОП

Спрацьовує вже звичний прийом нового режиму: спочатку обозначити якусь непопулярну зміну, якщо окреслюється потужний супротив суспільства - "включити задню"

Президент України Володимир Зеленський ініціює введення мораторію на перевірки фізичних осіб-підприємців (ФОП) усіх категорій, крім "ризикових", терміном на 2 роки, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресс-службу Офісу президента. Як повідомляється, таке рішення було прийнято після консультацій з експертами, представниками підприємців і народними депутатами.

Президент проголосив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати.

"Тому глава держави доручив ввести мораторій на перевірки ФОП на два роки - для всіх категорій, крім "ризикових", на зразок ювелірного бізнесу", - йдеться в повідомленні.

Таким чином Зеленський відреагував на критику представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг", які вводять електронний чек

Наголошується, що протестні настрої викликані поганою поінформованістю підприємців щодо норм прийнятих Верховною радою законів.

Як зазначила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів, закони спрямовані не проти фізичних осіб-підприємців, а проти великого бізнесу, який оформляє свою діяльність як групу ФОП, тим самим зменшуючи обсяг сплати податків.

За її словами, підприємців лякають необхідністю придбання касових апаратів за скажені гроші, хоча насправді такого зобов'язання немає - достатньо буде завантажити собі в телефон, безкоштовний додаток, яке надасть Державна фіскальна служба(ГФС).

Заступник керівника Офісу Президента пояснила, що електронні чеки для ФОП вводяться тільки з 2021 року.

"Тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють", – підкреслила Юлія Ковалів.

Державна податкова служба повинна надати з 1 січня наступного року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім бажаючим. За словами президента, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Зеленський також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом'якшена.

Президент запропонував створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій щодо поліпшення умов для бізнесу.

"ФОП фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу. А народні депутати з об'єднання "За ФОП" вже готують законодавчі ініціативи по захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, вони будуть працювати над перекладом в електронну форму звітності для ФОП, спрощенням податкового адміністрування та іншими законодавчими ініціативами", - пояснила Юлія Ковалів.

Важливо зазначити, що 15 жовтня під ОПУ тривав багаточасовий мітинг проти непопулярної реформи щодо фізичних осіб підприємців. Одна з вимог протестувальників до Зеленського було ветувати законопроєкти №1073 та №1053-1 (про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг), друга - з вимогою їх підписати.

"Вимагаємо вето на каральні закони, що ведуть до знищення спрощеної системи оподаткування! Володимире Зеленський, підтримай малий і середній бізнес, заблокуй наступ фіскалів! Ви обіцяли - менше держави, більше підприємництва, але кишенькова Рада проголосувала за наше знищення! Зупини каральний наступ! Ні, знищенню підприємництва в Україні!" - заявили організатори мітингу.

До мітингувальників прийшли поспілкуватися нардепи від "Слуги народу", зокрема Роксолана Підласа.

Тим часом, також під ОП розкинувся й інший мітинг на підтримку законопроєктів про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг. Варто зазначити, що його учасники відмовилися від спілкування з пресою, а також ховали свої обличчя від журналістів. Цікаво, чи поінформований пан Богдан, скільки заплатили цим людям?

Нагадаємо, ухвалений законопроєкт №1053-1 передбачає введення програмних реєстраторів розрахункових операцій, тобто впровадження електронних чеків. Ухвалений законопроєкт №1073 передбачає впровадження механізму компенсації вартості покупки споживачам (покупцям), які виявлять порушення встановленого порядку проведення розрахунків при придбанні товарів (послуг) вартістю понад 850 гривень і направлять відповідну скаргу до контролюючих органів.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...