Починається нова "війна"? Угорщина викликає посла України через критику угоди Будапешта з "Газпромом"

Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу в обхід України, українська сторона планує оскаржити цю угоду. Після цього стало відомо, що Угорщина викликає посла України через суперечку про угоду Будапешта з "Газпромом", передають Патріоти України, посилаючись на Facebook-сторінку голови МЗС Угорщини Петера Сіярто.

Таку позицію України він вважає серйозним порушенням суверенітету та інтересів національної безпеки Угорщини. "Цей крок недружній після безлічі субсидій (вентилятори, медичне обладнання, догляд за солдатами, відпочинок дітей, фінансування інвестицій), які Україна отримала від нас... Зараз ми звернулися до посла України в МЗС", - написав він.

Що за угода

Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме 15 років. Укладений на 15 років контракт передбачає поставку 4,5 млрд кубометрів газу. При цьому 3,5 млрд кубометрів газу будуть поставлятися через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів - через Австрію.

Реакція України

Гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон допустив зупинку транзиту газу до Угорщини через її контракт з РФ. За його словами, як тільки у Росії з'являється можливість обійти Україну при транзиті газу, запускаються довші, але власні транзитні газопроводи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, у свою чергу, заявив, що Україна відповідатиме на цей удар. Україна вже відклала засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, але, за його словами, це не останній крок української сторони у відповідь на цей контракт.

Угорщина звинуватила Україну у втручанні

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто звинуватив Україну у втручанні у внутрішні справи після критики газового контракту з російським "Газпромом". Угорський дипломат назвав цю угоду неполітичною, а питанням енергетичної безпеки країни.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...