Хотів підзаробити, але: В Україні податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн платежів за участь у хитрій схемі

Податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн податкових зобов'язань за участь у схемі дропів, коли він віддав свою банківську картку шахраям, які використовували її для приховування доходів. Через це громадянин отримав майже 9,5 млн грн на рахунок у 2023 році, що оподатковується ПДФО та військовим збором, передають Патріоти України.

Про мільйонне донарахування ідеться в документах податкової, з якими ознайомився Forbes. Така ситуація підкреслює ризики, пов'язані з участю в таких фінансових махінаціях, а також важливість дотримання податкового законодавства.

Дропи, або "грошові мули", – це люди, які продають свої персональні дані та дозволяють відкрити банківські рахунки на своє ім'я. Вони передають банківські картки шахраям, які використовують ці рахунки для проведення фінансових операцій задля ухилення від податків і приховування доходів від незаконної діяльності. За це дропи отримують у середньому $100, проте несуть значні ризики, зокрема юридичні та фінансові.

У 2023 році громадянин одержав на свій банківський рахунок майже 9,5 млн грн. Ці суми вважаються доходом фізичних осіб і оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% та військовим збором у розмірі 1,5%. Після перевірки податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн грошових зобов'язань, що містять несплачені податки та штрафи.

Податкова служба також встановила подібний випадок з іншою громадянкою, через рахунки якої пройшло 2 млн грн. Їй було нараховано 500 000 грн податків і штрафів. Ці люди фактично не отримували вказаних коштів, а просто надавали свої рахунки для зберігання і подальшого переказу грошей по ланцюжку схеми.

Цей приклад демонструє серйозні ризики для тих, хто погоджується продавати свої персональні дані та використовувати власні банківські рахунки для схем дропів. Раніше такі особи могли потрапити в чорні списки банків, що ускладнювало їхнє подальше працевлаштування. Тепер же вони ризикують отримати значні штрафи від податкових органів.

Вас може зацікавити:Стадіон у Парижі збожеволів після стрибка Магучіх. З'явилося відео, що відбувалося на трибунах

Forbes звернувся до голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева ("Слуга народу") із запитанням, чи не виглядає ця історія так, що покарання отримують прості виконавці, тоді як організатори схем залишаються непокараними. Гетманцев відповів, що Нацбанк ретельно перевіряє такі операції, і організатори також несуть суворіші наслідки. Він також зазначив, що "дропами" частіше стають студенти та пенсіонери, через рахунки яких проходять значні фінансові потоки, що використовуються для незаконної діяльності.

Наприкінці травня Національний банк України (НБУ) оголосив про заходи щодо боротьби зі схемами дропів. Голова НБУ Андрій Пишний і його заступник Дмитро Олійник розповіли, що через сотні тисяч невеликих платежів між тисячами банківських карток злочинці приховують фінансові операції для контрабанди, торгівлі наркотиками, зброєю та іншої незаконної діяльності.

Хотів підзаробити, але: В Україні податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн платежів за участь у хитрій схемі

п’ятниця, 26 липень 2024, 10:44

Податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн податкових зобов'язань за участь у схемі дропів, коли він віддав свою банківську картку шахраям, які використовували її для приховування доходів. Через це громадянин отримав майже 9,5 млн грн на рахунок у 2023 ...

"Баланс хиткий": Чи скасують в Україні відключення світла і що треба встигнути до холодів

п’ятниця, 26 липень 2024, 10:30

Ситуація в українській енергетиці значно покращилася. Якщо минулого тижня доводилося відключати світло у чотири черги, то наразі в денні години обмежень немає. Детальніше про причини, чи варто чекати на "сезон без графіків" та що потрібно встигнути до ...