В Україні податки нарахують на старі квартири та будинки: Починаючи з якої площі доведеться платити

В Україні податки на нерухомість платять за умови, якщо площа житла перевищує норматив. Для квартири норма становить 60 квадратів, а для будинків - 120 квадратів, передають Патріоти України.

Про це начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль повідомив в ефірі "Українського радіо. Львів", передає пресслужба відомства. Він пояснив, яка саме площа оподатковується.

"Платниками податку є особи, у власності яких перебувають квартира понад 60 кв. м та (або) будинок – понад 120 кв. м або квартира та будинок, загальна площа яких більша за 180 кв. м, тоді ця особа є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки", – пояснили у відомстві.

Ставка податку не може перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати й установлюється органом місцевого самоврядування. Тобто максимум у 2024-му – 100,5 грн за квадрат (з урахуванням мінімалки за минулий рік, 2023-го це було 6700 грн).

Для прикладу, у Львові податківці нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2023 рік виходячи зі ставки 1% від мінімальної заробітної плати. Це менше ніж було у попередній рік, коли ставка сягала 1,5% від мінімальної зарплати.

Податок треба платити за минулий рік, тому і заробітна плата враховується станом на 1 січня 2023-го. Отже, за квартиру площею 100 квадратів податок треба платити на площу в 40 квадратів.

У містах, де встановили ставку в 1,5% мінімалки (100,5 грн), розмір податку сягне 4020 грн (платиться раз на рік). Водночас у Львові, де податок становить 1%, заплатити доведеться 2680 грн.

Сплатити податок потрібно протягом 60 календарних днів із моменту отримання ППР. "Податкова переходить в електронні сервіси, що є зручно як для платників податків, так і для нас, податківців, які адмініструють податки, тому що це значно пришвидшує наші взаємовідносини з надсилання рішень", – наголосив Володимир Коваль.

Скільки є часу для сплати податку та скільки треба заплатити?

У 2024-му українці мають заплатити за 2023-й. Повідомлення про необхідність сплатити податок мало надійти до 1 липня.

У Державній податковій службі заявили, що відправили понад 3,2 мільйона податкових повідомлень-рішень на суму 6,6 мільярда гривень. З них 1,6 мільярда вже надійшло до місцевих бюджетів.

Тобто в середньому довелось платити 2062,5 грн кожному. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, включно з частками.

Ставки податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості встановлюються місцевими радами залежно від місця розташування й типу нерухомості.

Вони не можуть перевищувати 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. У 2023 році мінімальна заробітна плата становила 6700 гривень, отже, максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 гривень.

Якщо загальна площа квартири перевищує 300 квадратних метрів або будинку – 500 квадратних метрів, сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об'єкт. Податкові повідомлення-рішення про сплату податку надсилаються платникам до 1 липня року, що настає за звітним.

Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення повідомлення. При цьому платники податку на нерухоме майно мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних. Ідеться про уточнення такої інформації: перелік об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, зокрема їхніх часток, що перебувають у власності платника податку;

  • загальна площа об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • наявність права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розмір ставки податку;
  • нарахована сума податку.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...