Податки, РРО, перевірки та штрафи до 85 тисяч: З липня бізнес в Україні повернуть на довоєнні рейки

Вже з 1 липня український бізнес повністю повернеться до довоєнних умов праці та оподаткування. Уряд повертає всі податки, перевірки та вимоги, які були до початку повномасштабної війни, передають Патріоти України.

Разом із перевірками повертаються й покарання. Зокрема, повернуть штрафи до 85 тисяч гривень за зайняття незареєстрованим підприємництвом Про це нагадали у Комітеті з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України.

Законопроект №8401, яким передбачено повернення до старої системи оподаткування та господарювання, ще не ухвалено, проте незабаром парламент має його затвердити.

У депутатів із профільного комітету майже немає сумнівів у тому, що цей законопроект проголосують, позаяк він містить вимоги, виставлені Україні Міжнародним валютним фондом в обмін на обіцяний кредит. А оскільки Україні дуже потрібний цей кредит, то іншого шляху Верховна Рада не має.

Як зміняться податки для бізнесу

На ФОПів чекають такі зміни:

  • скасування 2% податку для бізнесу, що має оборот менше ніж 10 млрд грн;
  • поновлення документальних перевірок на територіях, де немає бойових дій;
  • повернення штрафів за невиконання податкових зобов'язань.

Розміри податків, які мають сплачувати підприємці:

  • для ФОП першої групи передбачено такі податки: ЄСВ – 1474 грн, єдиний податок – 268,4 грн;
  • для ФОП другої групи: ЄСВ – 1474 грн та єдиний податок – 1,34 тис. грн;
  • для ФОП третьої групи: ЄСВ – 1474 грн, єдиний податок – 5% від доходу або 3% у тому випадку, якщо підприємець додатково сплачує ПДВ.

Повертаються також усі перевірки і штрафи

Зокрема, повертаються всі вимоги щодо встановлення та використання касових апаратів (РРО). ФОПи мали встановити у себе РРО і розпочати ними користуватися ще з 1 січня 2022 року, але в плани втрутилася війна. Однак тепер усе повертається.

Крім того, за незареєстрований бізнес підприємцям доведеться сплачувати штрафи. Розмір штрафів – від 17 до 85 тисяч гривень. До того ж, призначена сума штрафу фактично буде вищою за рахунок 18% ПДФО, військового збору, а також штрафу за несвоєчасну сплату 20% податку за весь період незаконного підприємництва.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...