"Подбали" про народ: Через помилку нардепів українцям можуть взагалі перестати виплачувати лікарняні

Близько 300 тисяч українців із минулого року не можуть дочекатися виплат із лікарняних.

Фонд соціального страхування заборгував людям майже два мільярди гривень. Там кажуть, що усе через пандемію. Торік у листопаді та грудні заявок на грошову компенсацію було вдвічі більше, ніж зазвичай. Проте, це не єдина проблема. Виплати за лікарняний узагалі можуть зникнути через поправку в законі, яку внесли депутати, повідомляють Патріоти України.

Сімейна лікарка Світлана каже, що цього місяця кількість хворих зросла вдвічі, а з ними й кількість прохань оформити лікарняний. Така сама ситуація була напередодні нового року. Близько трьохсот тисяч українців відтоді не можуть отримали виплати за лікарняний. Ігор серед них. Чоловік працює водієм. Захворів іще на початку лютого. Лікарі діагностували COVID-19. Три тижні він був на лікарняному. Грошової компенсації за цей час чекає вже майже два місяці.

Після одужання лист непрацездатності робітник має занести у відділ кадрів. Упродовж 5-ти робочих днів роботодавець зобов’язаний подати заявку у Фонд соціального страхування. У соцстраху, щоби компенсувати виплати, є 10 днів.

У Фонді соціального страхування попереджають про затримки. Причина кажуть, у пандемії. Торік у листопаді та грудні вони отримали вдвічі більше заявок на оформлення грошових компенсацій, ніж зазвичай. Із таким напливом не справились. Людям заборгували 1 мільярд 800 мільйонів гривень.
"Затримки почалися в грудні минулого року, тому що на фінансування надійшло заявок аж на 2,4 млрд гривень. Тоді як у грудні 2020-го потреба складала лише 900 млн. Таке значне зростання пов’язане саме з захворюваністю на коронавірус", — зазначає начальниця Управління матеріального забезпечення і страхових виплат Фонду соціального страхування Світлана Зарубіна.

Затримки виплат — це ще не найгірший сценарій. Із липня виплати за хворобу взагалі можуть зникнути через помилку народних депутатів. Щоб ухвалити один закон, вони внесли зміни в інший і змінили всю суть. Час іще є. А щоб перекрити фінансову дірку Фонду соціального страхування, Кабінет міністрів виділить із бюджету 400 мільйонів гривень.

Джерело: ТСН.ua

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...