Погана новина для України: Ціна на руду на світових ринках впала до рекордного мінімуму

Чорна п'ятниця на світових біржах: вартість залізної руди подолала психологічну позначку у $100 за тонну і падає далі.

Про це свідчать дані біржі S&P Global Platts, зазначають Патріоти України. На початку цього тижня руда коштувала 120 доларів, тобто, вона втрачає п'яту частину вартості в тиждень. Всього з червня цього року руда стала дешевшою вже більш ніж наполовину: тоді її продавали по $220/тонну.

Далі буде тільки падіння: за прогнозами світових аналітиків, вартість руди продовжить знижуватися через те, що Китай, чиї інфраструктурні проєкти стали причиною ажіотажу на світовому ринку металу, згортає промисловість щонайменше на рік, щоб очистити повітря в країні перед зимовою Олімпіадою.

Втім, навіть недовгий пік цін дозволив Україні заробити. За даними української митниці, за вісім місяців цього року Україна отримала від експорту чорних металів $8,9 млрд, що на 73,15% більше, ніж роком раніше. Тільки в серпні експорт металів приніс півтора мільярда валютної виручки.

Раніше експерший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко попереджав, що період високих цін на руду і метали скоро закінчиться, і вітчизняним підприємствам ГМК доведеться важко конкурувати з основними світовими виробниками руди.

Зі свого боку президент ОП "Укрметалургпром" пояснив, що собівартість виробництва руди в українських виробників набагато вища, ніж у їхніх закордонних колег: в Україні високі податки і тарифи на транспортування сировини, до того ж, за кордоном промислові галузі отримують значну державну підтримку. Тому падіння цін на сировину відіб'ється на Україні сильніше.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...