Поховаємо Росатом для себе та світу: В Україні почало працювати важливе секретне підприємство

Поки світ зволікає з санкціями щодо єдиної технологічної галузі країни-агресорки, в "Енергоатомі" вигадали, як позбутися цієї залежності. Унікальними детялями для ремонтів енергоблоків передусім забезпечуємо себе самі і готові запропонувати їх на експорт, повідомляють Патріоти України.

"Місце, де ми були, суворо засекречене. Журналістів сюди пустили вперше за однієї умови – не розголошувати місцерозташування цього об’єкту. Адже тут виробляються такі деталі, які допоможуть нам остаточно розірвати зв’язок з ворожою Росією в атомній галузі", – каже журналістка Ірина Прокоф'єва.

Техніка і люди зосереджені на тому, щоб якнайшвидше випустити унікальні запчастини для ремонту атомних станцій. "Головне завдання – не полегшити роботу, а випустити необхідні деталі для безпечної експлуатації атомних станцій", – каже Григорій Городнер, керівник підприємства.

Те, наскільки важливі атомні електростанції, цього літа відчули ми всі. Енергетичний терор росіян скоротив українську генерацію вдвічі від необхідного. А коли атомні блоки пішли на плановий ремонт – дефіцит електроенергії відчули всі. Багатогодинні відключення світла за нестерпної спеки, вимушені підйоми на високі поверхи, відсутність води і підрахунок днів, коли ж той чи інший енергоблок вийде з ремонту. Але що в цей момент відбувалося на самих АЕС?

"Це – машинна зала однієї з атомних електростанцій України. І тут на повну кипить ремонт велетенського обладнання, яке генерує для нас світло. Ця турбіна перевищує зріст людини в кілька разів. Щоб вона безвідмовно працювала взимку, влітку її ледь не вручну перебирають фахівці", – зауважує кореспондентка ТСН, яка побувала на підприємстві.

Щось схоже відбувається з кожною деталлю атомного енергоблоку – від найменшого гвинтика в турбіні до кришки реактора, що має унікальне покриття завтовшки з людську волосину. Для енергетиків це звична робота, яку вони виконують планово від початку весни і до кінця літа. Втім, щоб вона була можливою – потрібні запчастини, подекуди – унікальні. Петро Котін, президент "Енергоатому", переконує, цьогоріч компанії вдалося зробити ще один крок подалі від Росії.

"Це наш відокремлений підрозділ, і він фактично виробляє ті запасні частини, які нам потрібні для роботи наших енергоблоків і які ми раніше постачали з РФ. Це унікальне обладнання, воно виробляється у світі Росією і тільки нашим підрозділом", – каже Петро Котін.

Ці унікальні запчастини використовуються лише на двох українських енергоблоках. Обидва розташовані на Рівненській АЕС і мають одну особливість – вони менші за потужністю, ніж решта енергоблоків. Утім, нині, коли країні катастрофічно не вистачає світла, кожен мегават важливий. Щоб видавати їх у систему безперебійно, без цих важливих деталей не обійтися.

Але є в цьому ще один сенс. Окрім українських АЕС, ці деталі також потрібні і в Європі. Нині там працюють 16 енергоблоків, сконструйованіих за радянськими технологіями. І паливо, і запчастини до них постачає ворожий "Росатом", який досі не зачепили жодні санкції. І поки світ зволікає, "Енергоатом" готовий запропонувати альтернативу – деталі з цього обладнання можуть йти на експорт. Бо тільки так світ може позбутися російського ядерного ярма.

Джерело: ТСН.ua

Поховаємо Росатом для себе та світу: В Україні почало працювати важливе секретне підприємство

субота, 14 вересень 2024, 21:15

Поки світ зволікає з санкціями щодо єдиної технологічної галузі країни-агресорки, в "Енергоатомі" вигадали, як позбутися цієї залежності. Унікальними детялями для ремонтів енергоблоків передусім забезпечуємо себе самі і готові запропонувати їх на експо...

Колоніальна війна: як Україні перемогти?

субота, 14 вересень 2024, 21:11

Війна – це процес, дуже залежний від особливостей її учасників. За що вони воюють, чим і як визначають цілі, як формулюють умови перемоги і т.ін. – усе це похідне від вірувань, внутрішніх процесів і особливостей сторін.Відповідно, перемогти можна, якщо...