Покращення, кажете? Українці стали їсти менше м'яса через високі ціни - продукт подорожчає ще більше

В Україні зростають ціни на свинину та падає попит на продукт. Другий тиждень поспіль вартість підвищується на 5%, але незабаром вона може зрости ще більше. Також на 30% за рік зросла ціна на курятину, але подорожчання продовжиться. За останній рік через подорожчання українці стали їсти менше м'яса, зазначають Патріоти України.

Попри ситуацію, що склалася, виробники свинини прогнозують подальше зростання цін закупівлі живця. Експерти очікують наступного тижня подорожчання щонайменше на 2,5% – до 48 грн/кг, повідомляє Аgrotrend.

Про майбутнє зростання цін говорять експерт зі свинарства Асоціації тварин України Ольги Махно. Вона наголошує, що подорожчання пов'язане із зростанням цін на зернові, адже ними годують свиней.

Вартість зернових груп та соняшника зросла на 20-40%, а це є основним компонентом у годівлі свиней. "Відповідно, собівартість свинини також зросла і становить у деяких господарствах до 40 грн/кг, а в деяких низькотехнологічних фермах ця цифра навіть більша. Сьогодні кг живця коштує 41-45 грн, відповідно деякі ферми працюють або в нуль, або навіть нижче за рентабельність", – сказала Махно.

Крім того, українці не доїдають м'яса свинини, а це також може вплинути на ціну. Тут йдеться про платоспроможність громадян купувати м'ясо, а воно все більше дорожчає. Експерт зазначила, що в країні також можуть зрости ціни на сало, повідомляє Аgronews.

Ціни на курятину

Продавці в Україні змушені піднімати вартість м'яса через дорогі корми. Найбільше подорожчання останніх відбулося ще у січні-лютому – аж на 60%. У таких умовах виробники або підвищують ціну, або припиняють виробництво.

"Вперше за довгий період ми бачимо скорочення обсягів виробництва курятини в Україні. Останні десять років виробницво постійно зростало. За десять місяців 2021 року промислове виробництво скоротилося на 3%, у домогосподарствах – на 4%. За таких умов ціна і зросла", – сказала аналітик УКАБ ("Український клуб аграрного бізнесу") Світлана Литвин для Аgrotrend.

Експерт прогнозує подальше зростання цін на курятину. Тут виступає сезонний фактор – подорожчання продуктів перед святами.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...