Поки Рогозін "стрибає" з Роскосмосом на батуті: КБ "Південне" розробляє ракету, яку можна запускати на орбіту з території України

КБ «Південне» розраховує на широкомасштабне міжнародне співробітництво при створенні та експлуатації ракетно-космічного комплексу «Циклон-1М».

КБ "Південне". Фото: Вікіпедія.

Тенденції на світовому ринку космічних послуг в останні роки свідчать про те, що найближчим часом очікується значне збільшення комерційного попиту на виведення малих і середніх космічних апаратів на низькі навколоземні орбіти, зазначають Патріоти України.

Уже сьогодні у всьому світі багатьма компаніями ведуться розробки космічних апаратів та ракет-носіїв легкого та надлегкого класу для комерційного застосування. ДП «КБ «Південне» слідкує за зміною кон'юнктури на ринку космічних послуг та інтенсивно проводить перспективні науково-технічні розробки, які вже завтра мають забезпечити стабільне майбутнє підприємству, його конкурентоспроможність, сучасність та повноцінну реалізацію науково-технічного потенціалу.

Одним із найперспективніших сьогоднішніх проектів, над яким працюють у КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля, є створення космічного ракетного комплексу на основі ракети-носія легкого класу «Циклон-1М»
В основу розробки РН «Циклон-1М» закладається низка високотехнологічних системних та конструктивних рішень та максимальна диверсифікація промислової кооперації, широке залучення нових підприємств, у тому числі із приватного сектора, та власного високотехнологічного дослідно-промислового виробництва. Основні особливості створюваного носія:
  • Раціональне поєднання нових технологій з високонадійними серійними вузлами, системами і агрегатами.
  • Використання композитних матеріалів для виготовлення основних корпусних елементів ступенів, в тому числі баків для кріогенних компонентів палива.
  • Застосування на другому ступені маршового двигуна нової розробки з електронасосною системою подачі компонентів палива, виготовленого з максимальним використанням адитивних технологій.
  • Застосування орбітального ступеня з рухомою установкою нової розробки на екологічно чистому монопаливі.

КБ «Південне» розраховує на широкомасштабне міжнародне співробітництво при створенні та експлуатації ракетно-космічного комплексу «Циклон-1М», включаючи спільне створення наземної пускової бази на території різних країн світу.

Але найголовніше, при умові реалізації цього амбітного проекту Україна може отримати власний універсальний пусковий комплекс для РН космічного призначення легкого класу. В якості потенційних місць розташування ракетно-космічного комплексу в Україні може розглядатись Херсонська область та узбережжя Бузького або Дніпровського лиманів.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...