Поки ЗСУ й волонтери рятують Україну, забудовники почали готувати хитрі плани на "після війни", - рух "Чесно"

Українські лобісти-забудовники взялися за підготовку планів під красивою назвою "Відбудова України", покликаних розбудовувати країну після війти. Вони створюють підґрунтя, щоб встановити вигідні для себе правила гри: прибрати із законодавчого поля громадські слухання й уникнути демократичної процедури конкурсів на визначення автора проєкту забудови. Про це йдеться у матеріалі лідерки руху "Чесно" Віти Думанської на "УП", передають Патріоти України.

Авторка наголошує: на 37-й день війни проти російських загарбників, поки Збройні сили ведуть боротьбу за мирне небо й десятки тисяч волонтерів допомагають громадянам, бізнесмени, як і раніше, діють у своєму репертуарі.

Вона розповідає про онлайн-засідання Конфедерації будівельників України (КБУ), яку очолює колишній депутат Київради і ексзаступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе. Активісти руху від кількох джерел отримали витяги з документу, який розглядали учасники цього заходу і який був запропонований представницею із Чернівців.

З нього випливає, що лобісти-забудовники хотіли б прибрати із законодавчого поля громадські слухання, які, на їхню думку, створюють "конфліктні ситуації". Замість них пропонують просто представити детальний план забудови, щоб жителі довколишньої території з ним "змирилися і не вносили свої пропозиції"

"Такий рівень взаємодії з громадою можуть пропонувати хіба "законотворці" держави-окупанта Росії, де думка громадян нічого не важить", – пише Думанська.Крім цього, коментує вона документ, забудовники також заявляють, що їм заважає демократична процедура конкурсів на визначення автора проєкту. Пояснюють вони це тривалістю в часі й низкою корупційних ризиків. Натомість пропонують дати своїх виконавців одразу, бо це "суттєва економія і прибуток".

Ще однією цікавою пропозицією стало прохання зробити так, щоб у майбутньому не треба було більше затверджувати детальний план територій на сесії місцевої ради.

"Що могло би бути, якби недоброчесним забудовникам, які націлені на вирубку лісів, забудову заплав, не протидіяли активні громадяни? Зараз би наступ на Київ з боку окупантів був би значно полегшений. Так, останні 12 років активісти селища Коцюбинське та рух "Чесно" ведуть боротьбу за збереження Біличанського лісу під Києвом. Тепер цей ліс – щит для столиці, зокрема з боку Гостомеля, Ірпеня й Бучі, де героїчно стримують сили рашистів наші війська", – пояснила Думанська.

Вона нагадала про ідею прокласти додаткову дорогу лісом Ірпеня через Коцюбинське до Києва – саме те, чого добивалися забудовники. І якби таким планам не перешкоджали, наголосила лідерка "Чесно", то нині тримати оборону столиці було б важче.

Авторка додала, що після перемоги українського народу над ворогом, яка гарантовано буде, прийде час, коли українці дійсно будуть відбудовувати свою країну.

"Всі розуміють, що прийдуть значні інвестиції із Заходу. Але важливо, щоб наші західні партнери бачили прозорі й демократичні процеси – консультації з громадою, конкурси тощо. Головними замовниками і авторами технічних завдань на розробку будь-яких проектних рішень відсьогодні мають бути представники ЗСУ, громади і громадяни. Всі проєкти за такими завданнями повинні виконувати фахові архітектори, яких обирають на конкурсній основі. Ми не маємо права після війни створювати законодавчу базу під корупційні схеми для "своїх", – підсумувала активістка.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...