Полегшення не буде: Чому ціни на зернові в Україні впали, а продукти на прилавках дорожчають

Богдан Духницький, старший науковий співробітник відділу економіки та міжнародної інтеграції ННЦ Інституту аграрної економіки заявив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке Україна не може експортувати за кордон через російську агресію. Враховуючи, що в міру збирання нового врожаю, яке вже розпочалося в Україні, може виникнути дефіцит потужностей для зберігання, аграрії готові збувати запаси, незважаючи на ціни, передають Патріоти України.

За словами Світлани Литвин, аналітикині Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), практично на всі види зернових ціни знизилися вдвічі, якщо порівняти з довоєнним рівнем і тепер зернові продаються нижче за собівартість виробництва.

Духницький підтверджує, що внутрішні ціни на пшеницю, кукурудзу та ячмінь в Україні у червні-липні 2022 року продовжили знижуватися до мінімальних значень і наразі перебувають у межах близько 4 тис. грн за тонну. І це ще межа падіння. Наприклад, один із фермерів Одеської області розповів Фокусу, що готовий продати пшеницю навіть за ціною 2,5 тис. грн за тонну.

Однак демпінгові ціни на сировину ще не означають, що в Україні буде дешевий хліб. Так, Богдан Духницький зазначає, що вартість продовольства залежатиме від багатьох факторів економічного, політичного та соціального характеру, наочним підтвердженням чого є те, що на тлі зниження закупівельних цін на зерно вартість харчів в Україні з початку російського вторгнення помітно зросла, а загалом рівень інфляції в Україні в червні досяг 21,5% (рік до року).

"До війни пшениця коштувала 8 тис. гривень за тонну, а зараз — 3-4 тис. грн. Тому причина подорожчання борошна — не в пшениці, а у вартості палива, логістиці, доступності млинів тощо", — підсумовує Андрій Бут, директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Групи Агротрейд.

Оце так: G7 більше не розглядає конфіскацію заморожених активів Росії, - FT

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:57

Повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень країн "Великої сімки". Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. Як пише видання, замість повної конфіскації активів G7 шукає менш радикальні, а...

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...