Помста блудливим скрепам: Саудівська Аравія різко знижує ціни на нафту

На майбутньому засіданні ОПЕК + у Відні саудівська делегація має намір дати сигнал про те, що більше не бажає рятувати нафтовий ринок поодинці.

Саудівська Аравія різко знижує ціни на нафту для клієнтів в Європі, де її сорти конкурують з поставками з Росії. В січні для західноєвропейських країн саудівська нафта подешевшає по всій лінійці марок. Це випливає з прайс-листа державної нафтової компанії королівства Saudi Aramco, зазначають Патріоти України.

Легка нафта Arab Extra Light буде продаватися зі знижкою в 1,2 долара відносно грудневих рівнів: премія до ціни Brent з 3,3 долара впаде до 2,1 долара. Сорт Arab Light, близький за характеристиками до російського Urals, подешевшає на 1,8 долара. Якщо грудневі партії відвантажуються практично за ціною Brent, то з січня вступить в силу знижка в 1,85 долара.
Важкі сорти подешевшають ще сильніше: Arab Medium - на 2,1 долара, а Arab Heavy - на 2,5 долара. Для клієнтів у Південній Європі також вводяться знижки, хоча і менші за розміром: Arab Light подешевшає на 40 центів, Arab Medium - на 50 центів, Arab Heavy - на 85 центів. Легка нафта Arab Extra Light, навпаки стане дорожче на 85 центів.
Січневі партії саудівської нафти для Західної Європи будуть коштувати майже на 2 долари дешевше за середні ціни на російський сорт Urals, який в середині листопада продавали навіть з премією до Brent, що досягала 30-40 центів.
Втім, вже в грудні російська нафта різко подешевшала і, за даними Reuters на 2 грудня, продається з дисконтом в 2,02 долара до Brent. Рішення різко знизити ціни Саудівська Аравія прийняла на тлі невдоволення чиновників виконанням угоди ОПЕК +, яку саботують два великих учасника - Ірак і Росія.
У листопаді видобуток нафти в РФ виріс на 15 тисяч барелів на добу - до 11,244 млн барелів при квоті в 11,18 млн. Рівень виконання угоди про стабілізацію нафтового ринку Росією впав до 70%.
За 11 місяців, що діє нафтовий пакт, покликаний прибрати з ринку надлишкову пропозицію і підтримати ціни на рівні, прийнятним для найбільших експортерів сировини, Росія - другий за обсягами квот учасник після Саудівської Аравії - тільки двічі виконала свої зобов'язання, і то лише в місяці, коли через скандал з хлором простоював трубопровід «Дружба», що забезпечує 20% російського нафтового експорту. За підсумками серпня Росія виконала угоду на 53%, у вересні - на 88%, в жовтні - на 73%.
Саудівська Аравія, навпаки, перевиконує угоду на 140-160% кожен місяць, фактично компенсуючи саботаж з боку партнерів. На майбутньому засіданні ОПЕК + у Відні саудівська делегація має намір дати сигнал про те, що більше не бажає рятувати нафтовий ринок поодинці, повідомили Bloomberg джерела в Ер-Ріяді.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...