Пощастило не всім! У кількох регіонах України знизять тарифи на газ: Фахівці назвали, де і чому платитимуть менше

У деяких регіонах України вже із травня можуть знизити тарифи на газ. Їх знизять через те, що мешканці цих регіонів отримують газ нижчої калорійності, ніж решта жителів України, зазначають Патріоти України.

Таких регіонів в Україні лише три, розповів представник Оператора ГТС України. Справа в тому, що, починаючи з травня 2022 року, українці платитимуть за газ за новими тарифами. Йдеться не лише про величину тарифів, яка, ймовірно, зросте одразу після завершення опалювального сезону. Зміни торкнуться й одиниці виміру споживання газу. Тепер витрати газу будуть рахувати не в кубометрах, а в кіловат-годинах. Тобто враховуватимуть не те, скільки кубометрів витратило домогосподарство, а скільки теплоти воно отримало.

За такою методикою розраховують газ у Європі, і за такою тепер розраховуватимуть і в нас. Отже, чим менш калорійний газ отримуватимуть споживачі, тим нижчою має бути у них сума в платіжці за газ. При цьому в кубометрах (а лічильники, як і раніше, вимірюватимуть витрати в них) вони можуть витратити рівно стільки ж газу, як і ті, хто платитиме більше

"Споживачі в регіоні, який отримує газ із меншою теплотою згоряння, платитимуть менше за такі самі спожиті обсяги", - розповів начальник управління метрології та газовимірювання Оператора ГТС України Микола Болховітін.

При цьому фахівці попереджають, що навіть в одному регіоні у різні дні газ може мати різну теплоту згоряння. На його якість впливають різні фактори: регіон, газопровід, сезон, свердловини, з яких видобувається блакитне паливо, і навіть час доби.

"Мета закону - щоби споживачі у регіонах, де газ має меншу теплоту згоряння, платили за отриманий продукт менше", - підсумував представник Оператора ГТС України. При цьому якщо вірити карті, на якій позначено якість газу залежно від регіону, таких регіонів з найнижчою якістю газу в Україні загалом три. Йдеться про Львівську, Полтавську та Кіровоградську області.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...