Пощастило не всім: В Україні різко перерахували зарплати через аномальну ситуацію на ринку праці

Українці в середньому заробляють 18,9 тис. грн, йдеться в даних Держстату за перший квартал 2024-го. Це на 22,5% більше, ніж було в першому кварталі 2023-го. Таке зростання зарплат значно випереджає темпи інфляції (минулого року - 5,1%) і швидкість відновлення економіки. У деяких сферах зарплати зовсім злетіли на понад 40%, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Два роки тому українці в середньому заробляли 14,6 тис. грн. Отже зарплати зросли на 29,3%, а кумулятивна інфляція за цей же період склала 31,6%. Тобто насправді українці з середньою зарплатою і з урахуванням росту цін все ще можуть купити менше, ніж до повномасштабної війни. Але в будь-якому разі настільки стрімке зростання доходів спрогнозувати було важко.

"Реальні доходи населення помітно зростають підживлені зниженням безробіття та підвищенням зарплат. Вищі доходи сприяють поліпшенню споживчих настроїв, стимулюють попит на кредитування. Водночас зростання добробуту забезпечує низьке боргове навантаження населення в цілому", – пояснюють в НБУ.

Падіння розміру середньої зарплати відбулось в другому кварталі 2022-го після початку повномасштабної війни. Однак вже в третьому кварталі того ж року розмір зарплат зріс до 14,6 тис. грн, досягнувши рівня першого кварталу. Як видно на графіку, зберігається традиційне статистичне викривлення: в четвертому кварталі через річні премії та виплату бонусів значно підвищується середня зарплата.

Якщо динаміка минулого року повториться, то вже в 2024-му українці в середньому зароблятимуть близько 23 тис. грн. Головна причина підвищення зарплат – дефіцит на ринку праці. І це можна підтвердити і статистикою зарплат по галузям. Найбільше зростають зарплати в тих сферах, які страждають від нестачі працівників: сфера обслуговування, водний транспорт та будівництво.

Найбільше (44,1%) зросли зарплати в сфері тимчасове розміщення й організація харчування (готельно-ресторанний бізнес, HoReCa). Згідно з даними work.ua, в першому кварталі 2024-го в цій галузі в середньому за тиждень відкривали до 4,8 тис. вакансій та розміщали до 4.8 тис. резюме.

Вас може зацікавити:NASA сфотографувало на Марсі "космічну картоплю". Фото

Вас може зацікавити:У готелях – п'яні російські військові, над пляжем літає вертоліт: як проходить курортний сезон в окупованих Бердянську та Кирилівці

Співвідношення один до одного означало, що більша кількість роботодавців не змогла знайти співробітника. Справа в тому, що деякі вакансій розраховано на кілька співробітників, крім того, інколи українці розміщають резюме для аналізу пропозицій на ринку і не збираються одразу ж змінювати роботу. Тож таке співвідношення змушує роботодавців конкурувати за співробітників за рахунок підвищення зарплат.

З квітня дефіцит кадрів в цій галузі критично посилився. Як результат, в травні за тиждень відкривали 5,7 тис. вакансій та розміщали 3,1 тис. резюме. Отже, на одного співробітника було майже дві вакансії. Тепер не ресторани та готелі обирають собі персонал, а працівники цієї сфери обирають собі ресторани та готелі.

Треба було ховати в трилітрові? Податкова побачить закордонні рахунки українців вже за кілька тижнів. Чим це обернеться для пересічних громадян

неділя, 30 червень 2024, 17:00

Податкова скоро отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілу низку фінансової інформації. Про це повідомила пресслужба Державної податкової служби України. . Що це означає та як вплине на пересічних укр...

У Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців: Чого чекати

неділя, 30 червень 2024, 11:54

З 1 липня 2024 року у Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців. Зміни торкнуться тільки тих громадян, які влаштовуються на роботу водієм автобуса. Про це пише видання NTB. Згідно з ініційованими змінами норвезького уряду, ...