Послаблення лише тимчасове: В Україні скасували відключення електроенергії - що обов'язково треба встигнути зробити кожному

В Україні останні дні липня проходять без відключення електроенергії. І хоча стабілізація ситуації та скорочення дефіциту можуть створити оманливе враження, що найгірше вже позаду, насправді ж уже з початком опалювального сезону ситуація знову погіршиться, передають Патріоти України.

За найгіршим сценарієм, можуть повторитись відключення, які були в найспекотніші дні липня. Коли, наприклад, у столиці застосовували графік: дві години зі світлом і дві години без світла поспіль. Про те, до чого варто готуватись українцям і що треба встигнути зробити до зими, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Проблеми зі світлом закінчились?

Ні, насправді ситуація стабілізувалась тимчасово. В останні дні липня "Укренерго" не застосовувало графіки відключень, а обсяги дефіциту значно зменшились завдяки виходу з ремонту енергоблоків та скороченню споживання. Гарна новина: ймовірно, найближчим часом ситуація тільки покращуватиметься.

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в "Українському медіа-центрі" заявив, що очікує покращення ситуації в наступні кілька тижнів. "Якщо не буде якихось нових масштабних пошкоджень електростанцій, то ситуація матиме тенденцію до покращення. Принаймні в наступні декілька тижнів", – сказав він.

Водночас заступник голови наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко зазначив, що енергетики ще в травні очікували покращення ситуації після того, як знизиться температура повітря. Аномальна спека вже позаду, тож ситуація дійсно стабілізувалась. При тому Бойко налаштований більш оптимістично: відключень можуть уникати впродовж трьох місяців.

"Будучи, на жаль, погодозалежними, ми перебуваємо у відносному балансі. Якщо не буде зовнішніх впливів, я думаю, що ми в цьому балансі (а це означає, що якщо якісь обмеження і виникатимуть, то вони будуть незначними) повинні прожити наступні мінімум три місяці", – зазначив Бойко.

Проблеми обов'язково виникнуть, але вже під час наступних піків споживання. Щойно в Україні почнеться опалювальний сезон – ситуація значно погіршиться. Взимку дефіцит електроенергії становитиме до 35%, порахували енергокомпанії. Це означає, що відключення можуть тривати по 18 годин на добу (сукупно, не поспіль). Це фактично сценарій, який вже реалізувався в період максимальної липневої спеки. З такими оцінками погоджуються і енергетичні експерти, щоправда, додаючи, що це радше негативний сценарій.

Що треба встигнути зробити до зими вдома

Кілька тижнів тому експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк заявив, що кожній квартирі доведеться купити енергетичне обладнання на три-чотири тисячі доларів. Він також зазначив, що це є платою за низькі тарифи впродовж багатьох років.

Слова Павлюка викликали бурхливу реакцію в соцмережах. Рішення на три-чотири тисячі доларів – батарея на 7-10 кВт/год, яка буде працювати з розумним інвертором. Зараз батарею такою потужності можна купити за 85 тис. грн. Її потужності на помірне споживання електроенергії в квартирі вистачить навіть за умов дуже тривалих відключень. Тобто з такою батареєю українець не буде помічати період відключень електроенергії. Перемикання на живлення з батареї може відбуватися автоматично.

Крім того, така батарея може забирати з мережі електроенергію в період, коли немає дефіциту, а віддавати за потреби. Щоправда, очевидно, що фінансової можливості у кожної родини витрачати такі суми на батареї немає. Тому реалізація такого прогнозу викликає певні сумніви. Однак українці масово купують собі більш бюджетні варіанти.

"Я придбав собі зарядну станцію на 1 кВт. Її можна десь за тисячу доларів купити. Звісно, ви не можете за її допомогою все в квартирі підключити і взагалі без проблем переживати відключення. Але можна світло вмикати, можна телефони, комп'ютери заряджати", – розповідає OBOZ.UA киянин Святослав.

Зарядної станції під час тривалих відключень йому вистачало на три дні для того, щоб заряджати ноутбук, а увечері – вмикати світло. "Розряджав я за умови графіка 7 годин без світла та 2 години зі світлом свою станцію аж за три дні. Інтернет у мене заживлено іншим павербанком, тому це тільки світло, комп'ютер та дуже рідко – телефон. А повністю заряджається моя станція всього за 1,2 години", – розповідає Святослав.

Для квартири акумулятор – чи не єдиний варіант. Розміщати генератори на балконах заборонено (це вкрай небезпечно). Після скасування ПДВ та ввізного мита і задоволення ажіотажного попиту вартість таких станцій може знизитись. Зараз станцію на один кВт на популярних майданчиках можна купити за ціною від 33 тис. грн (станом на кінець липня). При тому середнє споживання квартири на добу – близько 6 кВт.

Якщо в липні українці страждали від спеки, то в грудні проблеми можуть виникнути через значне похолодання. Найгірше буде в тих будинках, де немає газу та централізованого опалення. Йдеться про сучасні багатоповерхові будинки, де за нормами безпеки заборонено під'єднувати газ, а опалення забезпечується або індивідуальними електричними котлами, або за допомогою індивідуального теплового пункту (розташований у підвальному приміщенні багатоповерхівки та працює за допомогою електроенергії).

Тому також важливо утеплити свою квартиру. "Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та зовнішні стіни. Відповідно їх слід утеплювати. Найбільш доступний варіант, який може обрати кожен, – утеплити вікна поролоновими смужками, підтягнути дверні петлі та додатково оббити самі двері, задути монтажною піною місця виходу та входу труб з оселі", – пояснили в Державному агентстві з питань енергоефективності.

Деякі проблеми можливо вирішити тільки на рівні всього будинку. Це і питання енергоефективності (утеплення будинку тощо), і можливість живити насоси, ІТП, ліфти.

Готуватись має і держава

Енергетики активно проводять ремонти, посилюється ППО. Разом з тим необхідно також розвивати газову генерацію, і без участі держави, місцевих органів влади реалізувати це неможливо. Вже зараз у різних українських містах встановлено когенераційні газові станції. Наприклад, на запит OBOZ.UA у Хмельницькій міській раді заявили, що "Хмельницьктеплокомуненерго" безкоштовно отримала одну газопоршневу когенераційну установку, а ще 14 – закупила самостійно.

Це дозволить підприємству працювати навіть у період відключень світла. Однак про те, щоб забезпечити потреби містян, не йдеться. Крім того, після масштабних відключень електроенергії в липні варто також провести роботу над помилками. Держенергонагляд виявив численні порушення. Нардеп та член колегії Олексій Кучеренко опублікував документ зі звітом відомства. Виявили такі порушення:

  • непочергове та непослідовне відключення електроенергії за графіками погодинних відключень для всіх черг;
  • розбіжність у сумарній тривалості часу обмежень за різними чергами протягом місяця;
  • перевищення максимальної перерви в електропостачанні споживачів (понад сім годин);
  • довготривалість уведення в дію черг (від 30 до 45 хвилин);
  • застосування під час відключення наступної черги ліній, які були аварійно відключенні 6-12 годин;
  • невідключення окремих приєднань;
  • деякі черги відключались замість 8-12 годин на 15-18 годин через накладання графіків.

"Зокрема виявлено, що не всіх споживачів, які не належать до об'єктів критичної інфраструктури, залучено до графіків погодинних відключень. Наразі найбільше порушень було виявлено в Дніпропетровській, Житомирській областях", – йдеться у звіті.

Фактично деякі міста ігнорували відключення електроенергії і тим самим посилювали дефіцит в інших населених пунктах. Крім того, і самі енергетики не завжди вдало справлялися зі своєї роботою як і під час підготовки графіків, так і під час їх реалізації.

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...