"Потемкинские деревни" Путіна: "​Газпром" почав продавати "блакитне паливо" сам собі

Скорочення попиту на російський газ в Європі, обвал спотових цін на газових хабах і касовий розрив в бюджеті на десятки мільярдів рублів підштовхнули«Газпром» до маніпуляцій, котрі лишепоглиблюють проблему кишенькової компанії Путіна, зазначають Патріоти України.

За підсумками 2019 року «Газпром» продав газ Газпромбанку на 65 млрд рублів (1,05 млрд доларів за курсом на кінець року), повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на звітність концерну.
Банк, яким компанія на 35% володіє безпосередньо, а ще на 47% - через пенсійний фонд «Газфонд», закупив 7,6 млрд кубометрів експортного палива, яке було закачано в європейські сховища, але не знайшло кінцевого споживача.
Європейські «дочки» банку - Gazprombank (Switzerland) Ltd і GPB Financial Services Limited - викуповували газ за договорами репо. Угоди почалися в серпні, коли експортний план «Газпрому» опинився під загрозою.
На початку року глава компанії Олексій Міллер обіцяв повторити рекорд-2018, продавши не менше 200 млрд кубометрів. Але до кінця червня поставки впали 4 млрд кубів, до 97,7 млрд куб, і до того ж, компанія стала збитковою за грошовими потоками: витрати на капітальні будівництва на 55 млрд рублів перевищили надходження від операційної діяльності. У третьому кварталі касовий розрив збільшився до 166 млрд рублів.
Гроші Газпромбанку прийшли в дефіцитний бюджет «Газпрому» і забезпечили концерну 4% річного експорту (7,6 з 199,2 млрд кубометрів). Без його обліку поставки б скоротилися на 10,2 млрд кубів (5%) щодо 2018 року і виявилися нижче рівня 2017 го на 3,1 млрд кубометрів (1,5%).
Через операції РЕПО з Газпромбанком «Газпром» привертає ліквідність, пояснював у вересні заступник голови правління Прізвище Садигов. «Для компанії дані угоди є інструментом управління оборотним капіталом, дозволяючи монетизувати власні запаси газу в періоди низького попиту», - говорив він.
Продаж газу самому собі, що дозволяє виконати план з експорту, стає нормою для «Газпрому». Точно так же компанія діяла в кінці минулого року, щоб відзвітувати про досягнення рекордного експорту та подоланні планки в 200 млрд кубометрів за рік.
Продати за кордон такий обсяг обіцяв глава «Газпрому» Олексій Міллер, але до 27 грудня реалізувати вдалося лише 196,8 млрд кубометрів. Рішення було знайдено: 4,9 млрд кубів «Газпром» продав власної «дочці» Gazprom Marketing & Trading. Компанія підтвердила угоду і пояснила її «проведенням трейдингових операцій».

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...