"Потроху банкрутуємо та вимираємо": Як транспорт, ТРЦ та інший сервісний бізнес пережили перший тиждень "локдауну"

1 листопада Київ де-факто ввів локдаун для невакцинованих. Киянам без COVID-документів заборонили користуватися громадським транспортом, відвідувати кафе та непродуктові магазини. Це вже вдарило по перевізниках, Укрзалізниці, рестораторах та торгових центрах, зазначають Патріоти України.

Транспорт

Проблеми для частини транспортних компаній розпочалися ще 21 жовтня: громадян без сертифіката вакцинації від COVID-19 або негативного тесту в областях із "жовтим" та вищим рівнями епіднебезпеки заборонили перевозити в громадському транспорті.

У легальних перевізників залишилось 25-30% рейсів від показників, які були до 21 жовтня, каже LIGA.net голова Всеукраїнського об'єднання пасажирських перевезень Ігор Житинський. До асоціації входить 280 транспортних компаній різної форми реєстрації.

"Потроху банкрутуємо та вимираємо. Незабаром ринку автобусних транспортних послуг як такого не буде – мінімум 30-40% ринку локдаун знищить", – прогнозує він.

За словами Житинського, перевізники зараз намагаються продати свій бізнес, щоб виручити хоч якісь гроші: "Ніколи в історії транспортні активи так дешево не коштували – і цим користуються фінансові спекулянти", – переконує він.

Із введенням нових обмежень, погано стало всім.

Рішення уряду від 21 жовтня не розповсюджувалось на міський транспорт, однак у разі потрапляння регіону до "червоної зони" та відповідного рішення міської ради, він теж змушений вважати на обмеження.

Зараз в червоній зоні перебуває одразу 15 областей України, з 1 листопада до неї потрапив і Київ. Тож проїхатися маршрутками чи іншим міським транспортом без сертифіката про вакцинацію, перенесену хворобу чи негативний тест – киянам зась.

"Справи – дуже погані: пасажиропотік впав удвічі-тричі й робота на більшості маршрутів стає збитковою для перевізників", – розповідає голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Мойсеєнко.

Скорочення пасажиропотоків відчули й на залізничному транспорті. Після введення обмежень на міжрегіональні перевезення пасажирів, кількість куплених залізничних квитків зменшилась більш ніж удвічі, свідчить дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС). Як наслідок, зараз квитків купують менше, аніж в цей період минулого року (-22%).

"У перші два тижні жовтня у середньому залізниця відправляла по 75 000 пасажирів на добу, а в період 21 жовтня – 3 листопада показник впав до 45 000 на добу", – пояснила у коментарі Анастасія Золотарьова із пресслужби пасажирської філії Укрзалізниці. Вона додала, що це не статистична інформація, а отримана на підставі даних наявних аналітично-інформаційних систем.

Ресторани

Перший день "локдауну" (минулий понеділок) був найгіршим для ресторанів, розповідає директорка аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова. За її словами, тоді відвідуваність у закладах в середньому впала на 50-60%. Серед опитаних нею закладів - ресторан MilkBar, мережі Salateira та Хачапурі і вино.

Подібну цифру (понад 50%) озвучив і президент Української ресторанної асоціації Сергій Трахачов з посиланням на опитування асоціації. Саме на стільки за чотири дні "червоної зони" в Києві впала відвідуваність та дохід закладів, каже він.

Мережа McDonalds закрила зали у 19 із 28 своїх закладів у Києві – повністю вакциновані лише працівники дев'ятьох ресторанів, повідомила у коментарі консультант з комунікацій в McDonald's Саміра Абдулова. Інші заклади працюють на винос.

"Продажі в залі впали, на понад 60%. Доставляння зросло, але далеко не компенсувало падіння замовлень в залі. Зали працюють – стоять порожні і ми не маємо аргументів просити знижку в орендодавця", – каже власник мережі піцерій MamaMia Олексій Тюрін.

За оцінкою Насонової, найбільших втрат зазнали нові заклади, ті, хто не орієнтований на доставляння (бари), та заклади ширшого профілю. Також втратили бізнес-заклади, чиїх клієнтів перевели на віддалену роботу.

"Більш традиційні, як Пузата Хата, заклади більш старшої аудиторії – там було суттєвіше падіння відвідуваності, до 80%. Середня цифра 50-60% в залежності від аудиторії", – говорить Насонова.

Торговельні центри

В ТРЦ червоної зони, зокрема в Києві, відвідуваність впала на 30%, коментує директор компанії UTG Євгенія Локтіонова, яка розвивала ТРЦ Ocean Plaza, Lavina Mall та Blockbuster Mall. Водночас зріс середній чек – купівлі стали більш цільовими, додає вона.

Серед самих ТРЦ відповіли тільки у ТРЦ Гулівер та DreamTown.

Станом на п’ятницю відвідуваність у Гулівері впала на 10-15%, повідомили LIGA.net у ТРЦ. Водночас візити до центру стали більш цільовими, додали в ТРЦ. Через локдаун у ньому не зачиняли магазини – всі працівники вакциновані. Готуватися до локдауну там почали ще з серпня, запевнили у Гулівері. Вже тоді адміністрація комплексу просила орендаторів пришвидшити вакцинацію працівників.

Директор ТРЦ DreamTown Роман Ємець також підтвердив певне зниження кількості відвідувачів у будні дні. На момент розмови (п’ятниця) він не повідомив про результати, висловивши сподівання, що – "шопінг – здебільшого справа вихідного дня".

Коли чекати на відновлення

Керівники закладів ще до нових обмежень популяризували вакцинацію власним прикладом, каже директор Національної ресторанної асоціації України Микола Бляшин. Також вони запрошували до ресторанів лікарів, які проводили роз’яснювальну роботу. Зокрема – ресторани Гусовських, Salateira та заклади мережі LaFamilgia Михайла Бейліна.

Популяризували вакцинацію як можливість працювати і члени Української ресторанної асоціації, каже Трахачов.

Водночас ще до локдауну заклади з повністю вакцинованим персоналом запустили флешмоб #у_цьому_закладі_безпечно. Зараз до нього долучилося понад 30 кав’ярень, ресторанів та мереж України.

Коли ресторанний бізнес почне оживати? Після шокового понеділка кількість людей в ресторанах уже поступово почала відновлюватися. Вже у середу падіння складало 30-40% замість 50-60%, каже Насонова. Це пов’язано з тим, що держоргани активно перевіряли COVID-документи у персоналу, проте не у клієнтів, додає вона.

Протягом тижня ситуація може стабілізуватися, вважає Трахачов. Проте стан погіршиться, якщо держава почне перевіряти наявність COVID-документів у відвідувачів, додає він.

Враховуючи темпи вакцинації, кількість відвідувачів ТРЦ відновиться за кілька тижнів, вважає Локтіонова з UTG.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...