Потужний фінансовий удар для "Газпрому": Bloomberg порівняв збитки РФ і України від зупинки транзиту газу


"Газпром" після припинення дії контракту на транзит газу з "Нафтогазом України" з 1 січня 2025 року втрачатиме по $6,5 млрд на рік. Водночас, сама Україна від втрати транзитних зборів може лишитись без $800 млн на рік, тобто у 8 разів менше, передають Патріоти України.

Такі підрахунки оприлюднив Bloomberg. Втрата українського транзиту стане новим ударом по російському газовому монополісту, який і так вже зазнає рекордних у своїй історії збитків.

Справа в тому, що європейський експорт "Газпрому" і так уже впав більш ніж на 80% порівняно з 2021 роком (до вторгнення РФ до України). А за підсумками 2023-го російська компанія зазнала рекордних збитків у своїй історії.

Наступного року показники стануть ще гіршими, оскільки Україна не має наміру продовжувати контракт із "Газпромом". "Втрата українських обсягів становить приблизно $6,5 млрд на рік у поточних цінах", – йдеться у розрахунках.

"Це сильний стимул для Кремля продовжити угоду. Володимир Путін залишив двері відчиненими минулого тижня, заявивши, що готовий продовжити транзит газу через Україну після 2024 року", – зазначає агентство.

Контракту не буде: що станеться із транзитом. Два варіанти

Україна в жодному разі не збирається продовжувати прямий транзитний контракт із "Газпромом", запевнив президент Володимир Зеленський наприкінці серпня-2024. Аналогічну заяву зробив на прес-конференції 10 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Втім, є вже два варіанти збереження транзиту через ГТС України.

Перший – закупівля газу трейдерами ЄС на кордоні України та Росії. У такому разі через Україну формально проходитиме газ, який уже належить європейським покупцям.

Однак голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов вважає, що надійнішим є другий варіант - пропозиція Азербайджану замінити російський газ своїм. Передбачається, що в такому разі частину газу Баку імпортуватиме з Росії, а потім експортуватиме газ до Європи через Україну. Другу частину експорту становитиме газ безпосередньо азербайджанського видобутку.

Дія прямого контракту "Нафтогазу" з "Газпромом" про транзит спливає 31 грудня 2024 року. Якщо не вдасться втілити жоден із альтернативних планів, у 2025 році російський газ не поставлятиметься через Україну, що змусить такі країни, як Австрія та Словаччина в екстреному порядку шукати альтернативні джерела постачання.

Втім і Словаччина, і Австрія заявили, що готові до припинення імпорту з РФ. Компанія SPP, найбільший постачальник газу в Словаччині, назвала ситуацію із забезпеченням газу напередодні зими "комфортною".

Вас може зацікавити:Бренда і Ділан померли, Андреа частково паралізувало: як склалося життя зірок серіалу 90-х "Район Беверлі-Гіллз"

В Австрії сподіваються, що зупинка постачань через Україну дозволить їй розірвати чинні контракти з "Газпромом" без виплати штрафів. За даними Gas Infrastructure Europe, запаси в газосховищах Австрії зараз становлять 91,5%, Словаччини – 92%. Загалом європейські сховища заповнені на 93%.

Дешево більше не буде: Чому українцям продаватимуть популярний продукт за високими цінами

середа, 11 вересень 2024, 18:56

Цінові рекорди у Європі активізують здорожчання вершкового масла в Україні. При чому зростають як експортні, так і внутрішні ціни. І якщо у зовнішній торгівлі невдовзі може статися обвал вартості продукту, то в самій Україні вона продовжуватиме зростат...

В Україні деякі продукти подорожчали на 36% - інфляція побила річний рекорд

середа, 11 вересень 2024, 17:25

В Україні за підсумками серпня 2024 року річна інфляція прискорилася до 7,5%, нового максимуму за останній рік, з серпня-2023.У річному вимірі (до серпня-2023) ціни на продукти харчування зросли на 6%. Найсильніше за рік подорожчали овочі – одразу на 3...