Повернути собі першість, "запозичену" Китаєм разом з нашими технологіями: Україна може стати світовим лідером з виробництва діоксиду титану

Україна є однією з шести країн світу з родовищами титанових руд, причому тутешні поклади — це близько 20% світових запасів, але країна неефективно використовує своє унікальне положення у світі, торгуючи переважно сировиною з мізерною доданою вартістю, хоча могла б бути лідером із виробництва діоксиду титану, який широко використовується у промисловості. Про це пише у своєму матеріалі для ZN.UA «Виробництво діоксиду титану — перспективний шлях розвитку, про який усі забули» вчений секретар Iнституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Хаустов.

«Зазвичай обговорення розвитку титанової галузі стосуються металевого титану, натомість виробництво іншого продукту галузі — діоксиду титану є не менш перспективним, а за окремими показниками навіть більш вигідним», – вказує експерт.

Науковець зазначає, що інвестиції для виробництва діоксиду титану значно менші, ніж для інших напрямів, включаючи металевий титан, оскільки витрати на отримання одиниці діоксиду титану невисокі й не потребують створення великих інфраструктурних об’єктів. Таким чином строки створення виробництв невеликі, особливо за наявності власної сировини є швидка можливість реалізувати замкнений цикл виробництва — від добування сировини до отримання кінцевої продукції у вигляді лаків, фарб, косметичних препаратів і будматеріалів.

Хаустов наводить, що діоксид титану як білий пігмент широко використовується у целюлозній, лакофарбовій та автомобільній промисловості, у виробництві синтетичних волокон, гумових виробів, пластмас, термостійкого та оптичного скла, білої емалі, керамічних діелектриків тощо.

«Це поза сумнівом один із найбільш використовуваних матеріалів у світі. Якщо розглядати весь ринок титанової продукції, то частка діоксиду титану у ньому становить 90–95%», – підкреслює фахівець.

Він зауважує, що, наприклад, Китай, який є світовим лідером-виробником діоксиду титану, на більшості своїх підприємств використовує технології, розроблені ще у СРСР українськими фахівцями.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...