Повітряний удар по балтійському порту РФ: Робота терміналу в Усть-Лузі паралізована

Через три дні після нальоту дронів термінал, через який Росія експортувала щороку до 5 млн. тонн нафтопродуктів, продовжує простоювати. Майже незамінне німецьке обладнання "Новатека" перетворено на груду металобрухту

Удар дронів по порту в Усть-Лузі Ленінградської області на Балтійському морі паралізував роботу експортного терміналу Новатека - найбільшого в Росії виробника зрідженого природного газу (ЗПГ). Завод може простоювати ще тижні чи місяці. Про це у вівторок, 23 січня, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі та дані щодо відвантажень.

Зазначається, що через три дні після нальоту БПЛА термінал, через який за кордон щорічно продавалося до 5 млн. тонн нафтопродуктів, продовжує простоювати.

Внаслідок удару на терміналі, який розташований в головному порту Росії на Балтійському морі, було пошкоджено дві цистерни і насосну станцію, а пожежа екстрені служби гасили понад добу. Новатек повідомив, що зупинив технологічні процеси на заводі, який відвантажував на експорт нафту та авіагас покупцям у Малайзії, Сінгапурі, на Тайвані та Китаї.

Перевалка нафти в Усть-Лузі, яка разом з іншими балтійськими портами забезпечує 40% російського нафтового експорту, відновилася в понеділок, розповіли джерела: танкери, відведені в море на час гасіння пожежі, повернулися до причалу. Але термінал Новатека продовжує простоювати. Це коштує компанії $2 млн на день, оцінює аналітик БКС Рональд Сміт. Ремонт може зайняти кілька тижнів, а в найгіршому випадку - розтягнеться на кілька місяців, попереджає він.

Повноцінним шоком може стати атака на балтійські порти, якщо від неї постраждають нафтові термінали, вважає Віктор Курилов, старший аналітик з ринку нафти Rystad Energy. З Усть-Луги та Приморська за кордон вирушає понад 75% нафти сорту Urals, або близько 1,5 млн барелів на день.

Альтернативних шляхів для вивезення за кордон таких обсягів нафти Росія практично не має, зазначає Сергій Вакуленко, дослідник Берлінського центру з вивчення Росії та Євразії Фонду Карнегі.

Нагадаємо, у ніч проти 21 січня масштабна пожежа спалахнула також у порту Усть-Луга в Ленінградській області, де перед цим чули звук дронів, після чого прогриміли вибухи.

Після цього на заводі Новатек заявили, що завод призупинив свою роботу після атаки українських БПЛА.

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...