"Позиция кристально ясна": В Європі виступили з гучною заявою по новому газопроводу Путіна

Можливий наступник глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, кандидат на пост від "Європейської народної партії" Манфред Вебер заявив, що виступає проти реалізації проекту газопроводу "Північний потік-2", повідомляють Патріоти України.

"Позиція моєї партії кришталево зрозуміла – ми не підтримуємо "Північний потік-2", тому що це посилює залежність від російського газу", – повідомив Вебер у ході дебатів напередодні виборів до Європарламенту.

За його словами, "Європейська народна партія" не вважає, що російський газопровід може стати хорошим проектом для майбутнього. "Зовнішня політика ЄС повинна ґрунтуватися на цінностях, а не на економічних інтересах", – резюмував Вебер.

Газопровід "Північний потік-2" пройде Балтійським морем, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами у Європі. Його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна спроможність — 55 млрд куб. м газу на рік. Дві гілки газопроводу мають бути побудовані до кінця 2019 року.

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — через виняткові економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проект оцінюють у 9,5 мільярдів євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 мільйонів євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів — 4,75 мільярда євро.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...