Працівників немає - поїхали до Польщі: Як українські фермери наразі виживають й годують країну без державної допомоги, на відміну від своїх європейських колег і конкурентів

Вся сім'я працює важко, від зорі і до зорі. Однак не скаржаться, бо воно того варто. Однак пчерез запровадження олігархічного закону про землю, малі господарства можуть припинити своє існування

В Україні зареєстровано 47 тисяч фермерських господарств19 червня в Україні відзначають День фермера. Цього дня в 2003 році Верховна Рада прийняла закон про фермерське господарство. Професійне свято започаткували торік, зазначають Патріоти України.

В Україні зареєстровано 47 тис. фермерських господарств. Це 62% від загальної кількості суб'єктів, зайнятих в аграрному секторі.

"В Україні є хороші фермерські господарства, які обробляють 150-200 гектарів. Є й на 80 гектарах дуже хороші господарі. Дрібні фермери не мають повного набору техніки. Вони кооперуються, один одному допомагають. Вже вивчили сучасні технології, сіють якісне насіння, збирають хороший урожай, об'єднуються і в цьому я бачу вихід — потрібна кооперація. Тоді можна буде купувати дешевше насіння, міндобрива, пальне. Хорошого господаря видно. Як приїдете в село, зрозуміло, де фермер живе. Він має хорошу садибу, садок. Уся його сім'я працює від зорі до зорі. Я з зятем, донькою і старшим онуком, щойно почало розвиднятися, збирали полуницю у полі. Немає працівників. Поїхали до Польщі, а українську полуницю збирає сам фермер", - розповів Василь Бурлака, голова Полтавського обласного об'єднання фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка.

Більшість фермерів в Україні сіють кукурудзу, пшеницю, соняшник і сою
Більшість фермерів в Україні сіють кукурудзу, пшеницю, соняшник і сою

"У Польщі, Нідерландах виплачують великі дотації своїм товаровиробникам. А в нас навпаки все робиться, щоб знищити фермерство. Пройшла посівна. Нема ніяких державних програм, ніхто не заговорив про те, щоб допомогти. А зараз ідуть проливні дощі. Які будуть жнива, важко сказати. Чиновники вже протрубили, що ми зберемо цього року великий урожай. Так, замовлення на урожай хороше, але чи дозволить погода? На Одещині торік була страшенна засуха, держава коштів не виділила на допомогу. Газ і електроенергія дорожчають. Це відповідно ляже і на продукцію, зростуть ціни, тому що це складова. Податківці фермерам руки викручують. Прийнятий закон по зберіганню пального. Загрожує 500 тисяч штрафу, якщо при перевірці виявлять пальне. А якщо фермер не має свого трактора чи комбайна, він його винаймає. Купує заздалегідь пальне, щоб заправити техніку. А це вже вважається реалізація", - говорить Василь Бурлака.

Фермерам потрібна державна підтримкаБільшість фермерів в Україні сіють кукурудзу, пшеницю, соняшник і сою. Бо їх можна продати найдорожче.

"Наше господарство зараз збирає полуницю. Посіяли кавуни і помідори. Овочі, кукурудзу, пшеницю, ячмінь, соняшник, сою. Найбільша і основна проблема фермерів - це відкриття ринку землі. Ми 30 років хазяйнували. А зараз у державі війна. Агресор відібрав нашу територію. Фермери на Донеччині, Луганщині, в Криму не можуть хазяйнувати чи на щось розраховувати", - додав фермер.

Дрібні господарства ризикують залишитися без землі після відкриття ринку.

"З'явиться багато покупців землі - не фермерів. Це будуть олігархи, які мають величезні статки. 5-10 сімей володітимуть великим банком землі. А дрібним фермерам, не буде ні допомоги, ні захисту. Банки їм кредитів не дадуть, бо немає застави і кредитної історії", - підсумував Василь Бурлака.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...