Правила виплати пенсії для осіб за кордоном змінились: Ось що потрібно знати українцям

В Україні змінилися правила виплати пенсій для тих, хто тимчасово живе за кордоном: тепер потрібно щорічно проходити ідентифікацію, щоб продовжити отримувати виплати. Також спростили відновлення пенсій для переселенців з окупованих територій, які не отримують пенсії від Росії, передають Патріоти України.

OBOZ.UA з'ясував, як отримувати пенсію, якщо проживаєш за межами України. Наприкінці червня 2023 року в Україні набув чинності Закон № 3674-IX, який суттєво змінив порядок виплати та поновлення пенсій для громадян, що тимчасово проживають за межами країни.

Ці зміни спрямовані на забезпечення соціальної справедливості та упорядкування виплати пенсій відповідно до сучасних умов, у яких опинилися багато українців через військові дії та інші обставини. Закон визначає, що пенсії українцям, які проживають за кордоном, виплачуються на поточні рахунки, відкриті в банківських установах на території України.

Важливою умовою для продовження отримання пенсії є обов'язкове проходження фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного року. Така ідентифікація підтверджує факт, що особа, яка отримує пенсію, є живою та продовжує відповідати критеріям для отримання пенсійних виплат. Процедура фізичної ідентифікації може здійснюватись кількома способами:

  • в органах Пенсійного фонду України – якщо особа перебуває на території країни;
  • через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, використовуючи кваліфікований електронний підпис Дія.Підпис або Дія ID;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку – що особливо актуально для тих, хто перебуває за межами України;
  • посвідчення факту, що особа є живою – здійснюється відповідною закордонною дипломатичною установою України, що підтверджує статус пенсіонера.

Якщо пенсіонер не пройде фізичну ідентифікацію у визначений термін, виплата пенсії може бути припинена. Цей пункт є важливим для підтримання актуальності даних та попередження можливих шахрайських схем.

Причини припинення виплати пенсії

Закон чітко визначає ситуації, в яких виплата пенсії може бути припинена. Серед них:

  • заява пенсіонера про припинення виплати у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном;
  • смерть пенсіонера або визнання його безвісно відсутнім чи оголошення померлим у встановленому законом порядку;
  • отримання пенсіонером статусу особи, яка зникла безвісти за особливих обставин;
  • непроходження фізичної ідентифікації у передбачених законодавством випадках.

Спрощення процедури поновлення пенсій

Для пенсіонерів, які перемістилися з тимчасово окупованих територій, зокрема з Автономної Республіки Крим, на підконтрольну Україні територію, значно спрощено процедуру поновлення пенсій. Для цього тепер достатньо подати письмову заяву про неотримання пенсії від органів пенсійного забезпечення РФ.

Це суттєво зменшує бюрократичне навантаження на таких пенсіонерів та прискорює процес відновлення їхніх соціальних виплат. Законом також врегульовано питання пенсійного забезпечення військовослужбовців та інших осіб, що мають право на пенсію за спеціальним законом.

Зокрема, встановлено, що періоди служби або роботи на державу-агресора з 19 лютого 2014 року не зараховуються до вислуги років для призначення пенсії. Це стосується, зокрема, служби в силових структурах, незаконних органах влади на тимчасово окупованих територіях, а також участі у збройних формуваннях держави-агресора.

Закон також уточнює правила обчислення страхового стажу для осіб, які працювали за межами України. Якщо робота або військова служба відбувалася на умовах ратифікованих міжнародних договорів, ці періоди будуть зараховані до страхового стажу. У випадках, коли такі договори не укладені, стаж буде зараховуватись у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...