Про що мовчать Шмигаль і Зеленський: ​Екс-голова ОПУ детально розповів про катастрофу енергетики, котра накриває Україну, бо замість вугілля та газу кошти витратили на "Велике будівництво"

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан в ефірі токшоу "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 17 грудня докладно розповів, як енергетична криза, як смертельна хвороба, стискає Україну, зазначають Патріоти України.

"Про це вже говориться не просто у прямих ефірах, а в офіційних документах, які з'являються від імені держави у виступах посадовців, в ефірах... Вони через два місяці почали визнавати, так, криза йде. Але ми маємо надію, що ми її вирішимо, а перша найбільша криза – енергетична. На сьогоднішній день наше споживання електроенергії державою для своїх потреб не відповідає тим можливостям держави виробляти електроенергію на підприємствах, які в неї є", – заявив він.

За словами Богдана, на сьогодні працює 14 із 15 атомних енергоблоків в Україні.

"Щоб ви розуміли, за історію України ніколи такої кількості атомних енергоблоків не працювало. Максимум працювало 13. Один стояв на ремонті, а один мав резерв – якщо щось ламається, якщо спрацьовує автоматика, "вилітає" один атомний енергоблок, то моментально включається другий і заміщає його. На сьогодні такої можливості немає. Мало того, за планами, які озвучує влада, вони в лютому планують запустити всі 15 блоків. Щоб ви зрозуміли: це за можливостями, за тим, що вивчала інженерна думка, коли будувала ці атомні енергоблоки. В Україні ніколи не працювало 15. І до яких наслідків це призведе, ми не знаємо. Ми можемо дискутувати, але цього ще ніколи ніхто не пробував", – сказав він.

Також Богдан заявив, що запасів вугілля в державі під час пікових навантажень вистачить "на тиждень, максимум на два".

"У нас немає складу. При оцій теплій, плюсовій температурі, якщо ми добуваємо на день 60 тис. тонн, ми і спалюємо 60 тис. тонн. Уже прийшла енна кількість кораблів, про які казав президент, що вони пливуть. Їх багато вже припливло, я не рахую скільки, але кількість вугілля на складі не збільшується, а в нас 0...+5 ºC, якщо буде -15 ºC, споживання із 60 тис. тонн стає 120 тис. тонн вугілля на тиждень у морози. І якщо буде більше морозів, у нас просто немає чим палити", – сказав він.

Окрім того, за словами колишнього глави ОПУ, впливає також наявність води у водосховищах.

"Якщо запитати в людей, які живуть біля водосховищ, вони підтвердять: води вже немає, її вже спустили. Пікові навантаження на 12.00 та на 18.00 протягом дня. Вмикаються АЕС і ГЕС, вода спускається – і виробляється електроенергія. На сьогоднішній день за необхідних у Кременчуцькому водосховищі 78 метрів води в нас залишилося 76,63. А максимальна межа, за яку ніхто не спускався, – це 75,75. Тобто в нас залишилося менше ніж метр води", – сказав він.

Богдан заявив, що на сьогодні обговорюють забір води нижче за інженерну межу, але невідомо, до чого це може призвести.

У кризі ексглава ОПУ звинуватив президента Володимира Зеленського.

"Вважаю, що винен у даному випадку Володимир Олександрович Зеленський. Тому що він не хоче отримувати негативну інформацію. Він хоче чути лише аплодисменти і лише позитивні новини. І винен у першу чергу тим, що, розваливши держуправління, він розвалив алгоритми автоматизації держави, тому що план підготовки вугілля починається в червні. Визначені державні посадовці створюють енергетичний штаб. Вони кожен понеділок перевіряють виконання плану за фактом і доповідають, якщо план не відповідає. Але цього не було. Було прийнято рішення спалювати літом вугілля, до зими доживемо", – сказав він.

30 жовтня в Міненерго повідомляли, що Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.

Глава Міненерго України Герман Галущенко 5 листопада запевнив, що Україна зможе спокійно пройти опалювальний період, незважаючи на те, що РФ зупиняє постачання енергетичного вугілля до України та створює штучні перешкоди для імпорту Україною вугілля з Казахстану.

Увечері 15 листопада президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, у якому пообіцяв, що нестачі вугілля в Україні не буде і "держава нікого не залишить без світла та тепла". Він згадав, зокрема, що, "крім нашого українського вугілля, буде сім кораблів Panamax, які вже йдуть і прибудуть в українські порти найближчим часом".

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...