Проект першого в Росії приватного космодрому заморозили. Вірогідно, назавжди: ​"Россия в этом вопросе на уровне папуасов", - скаржаться розробники

Під Нижнім Новгородом компанія «Космокурс» - створена в 2014 році для розробки ракетно-космічної техніки та організації туристичних суборбітальних польотів - повинна була побудувати перший в Росії приватний космодром і багаторазовий космічний комплекс. Однак, судячи з усього, своїх Blue Origin і Virgin Galactic, а тим більше SpaceX Росії не бачити. Як пише Naked Science, гендиректор «Космокурсу» Павло Пушкін заявив журналістам, що проект довелося призупинити, зазначають Патріоти України.

Перешкодою, за його словами, стала бюрократія, через яку узгодити навіть початковий етап будівництва космодрому - санітарно-захисні зони - не вдалося, хоча домовлялися про це ще рік тому. Документи відправили в нижегородський інститут Росспоживнагляду, Федеральне медико-біологічне агентство і сам Росспоживнагляд. Відповіді розробники так і не отримали.

«По космодрому ничего не согласовывается. Все друг на друга кивают. По технике мы многое проработали, но в таких условиях остановили работы», — заявив Пушкін.

Здавалося б, у цьому має сприяти «Роскосмос», але, як зазначив гендиректор компанії «Космокурс», відомство не може втручатися в узгодження екологічних норм, а міністерства Нижегородської області допомагати не хочуть. Виникли проблеми і з проектуванням ракети для туристичних польотів, оскільки Міністерство оборони два роки не видає нормативну документацію.
«Эту документацию ведомство готово давать исполнителю только в случае, если они являются заказчиком. По нашему проекту, естественно, они не являются заказчиком. То есть они все правильно говорят с юридической точки зрения. <…> В этом году компания Blue Origin должна запустить первого туриста, Virgin Galactic — тоже. А в России до сих пор не верят в техническую возможность таких полетов, мы на уровне папуасов. Сейчас американцы полетят, а мы этот потенциальный рынок потеряем», — обурився Пушкін.
Перший політ корабля з космічними туристами росіяни хотіли здійснити в 2025 році. Він би тривав 15 хвилин, при цьому близько п'яти з них туристи перебували б у невагомості. Вартість такої подорожі - близько 200-250 тисяч доларів. Космічний комплекс мав складатися з ракети-носія і суборбітального космічного апарату, що розділяються на 141-й секунді польоту при досягненні висоти 66,4 кілометра. І корабель, і ракету хотіли створити багаторазовими.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...