Проста формула: Яку пенсію можна отримати із зарплатою в 10 тис.

В Україні розмір пенсії з повним стажем (35 років) та зарплатою в 10 тис. грн може становити лише близько 2,8 тис. грн. Розмір пенсії може бути вищим за умови збільшення стажу.

Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Отже, враховуючи середню зарплату за три роки (13 559,41 грн), 35 років стажу та співвідношення 10 тис. грн до середньої зарплати, розмір майбутньої виплати становитиме 2 818,8 грн.

Пенсії отримують понад 10 млн українців, і всі вони залежать від внесків тих, хто працює. Діє солідарна пенсійна система. Якщо спростити, її можна пояснити так: покоління дітей зі своїх зарплат забезпечує пенсії поколінню батьків. І після зміни поколінь ті, хто забезпечував своїх батьків, будуть отримувати пенсії від покоління своїх дітей.

Вас може зацікавити:В Україні можна купити будинки по ціні до тисячі доларів: які на вигляд та де розміщуються

Із зарплати платять єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 22%, більша частина якого йде на пенсії. На солідарну систему впливають дві великі проблеми. Перша – це демографічна. Коли кількість працівників дорівнює кількості пенсіонерів, забезпечити достатній рівень пенсій неможливо. Наприклад, зараз, згідно з останніми даними ПФУ, середня зарплата, з якої сплачується ЄСВ, становить 15 433 грн.

ЄСВ з такої зарплати становить 3395 грн. Це та середня пенсія, на яку вистачить коштів із внесків. Насправді середня пенсія в Україні – 5,7 тис. грн. Суму, якої не вистачає, покривають із державного бюджету. Якщо працівники взагалі перестануть платити ЄСВ, сучасні пенсіонери залишаться без виплат.

Друга проблема – низький рівень офіційних зарплат. Частина українців отримують зарплату "у конвертах" і не сплачують ЄСВ у повному обсязі. Крім того, через значні економічні проблеми, відсталість, відносно низьку ефективність праці українські роботодавці не можуть запропонувати зарплати як в економічно розвинених країнах.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...