Проте менше сплатити "Газпром" не зміг: Транзит російського газу через Україну суттєво впав

​Контракт на транзит російського газу в Європу через Україну передбачав умову "качай або плати".

Обсяг прокачування російського газу в Європу через український маршрут обвалився на 38 відсотків. Транзит за рік склав 55,8 мільярда кубометрів, повідомляють Патріоти України із посиланням на прес-службу Оператора ГТС України.

Проте «Газпром» заплатив як за 65 мільярдів кубометрів, оскільки в контракті прописана умова «качай або плати». Восени глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв вказував, що за підсумками року платежі складуть близько двох мільярдів доларів.
Також в повідомленні компанії зазначено, що поставки газу з Європи в Україну зросли на 12 відсотків у порівнянні з попереднім роком, до 15,9 мільярда кубометрів. Глава оператора Сергій Макогон підкреслив, що в минулому році оператор на 100 відсотків виконав свої ключові завдання - надійне транспортування газу для власних споживачів і зобов'язання по транзиту газу в Європу і Молдову.

Контракт на транзит російського газу в Європу через Україну був підписаний рік тому. У 2021-2024 роках він передбачає прокачування 40 мільярдів кубометрів. Головними факторами падіння транзиту, зазначили в Оператора ГТС, став запуск нових газопроводів в обхід України і загальне зниження попиту в Європі. Найсильніше постраждав південний напрямок, де був запущений «Турецький потік». Там падіння поставок становило 70 відсотків.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...