Протягом трьох місяців долар різко подешевшає до гривні і проб'є психологічну позначку, - Reuters

Українські експортні товари дорожчають на зовнішньому ринку. Ставлення іноземців до українського боргу почало покращуватися

Курс долара в Україні за перші три місяці 2021-го знизиться з 28,4 до 27,6 грн /$, подолавши психологічну позначку в 28 грн /$. Про це йдеться в прогнозі Reuters, який склали за результатами опитування 13 аналітиків, зазначають Патріоти України.

"Це в першу чергу пов'язано з ситуацією на зовнішніх товарних ринках, в тому числі з ростом цін на зерно і сталь, і як наслідок - збільшення валютної виручки", - пояснив Олександр Поднебенний з ОТП Банку.

Крім того, є позитивні очікування від співпраці з МВФ. У грудні 2020 го Україна прийняла антикорупційний закон, щоб підвищити свої шанси на отримання додаткових кредитів від Міжнародного валютного фонду в рамках угоди на 5 мільярдів доларів.

"Українська гривня, ймовірно, зміцниться в першій половині 2021 року завдяки притоку іноземної валюти від експорту і відновлення інтересу іноземних портфельних інвесторів до українських облігацій", - йдеться в щомісячному опитуванні Reuters.

Ставлення іноземців до українського боргу почало покращуватися в кінці грудня після відновлення переговорів по кредитах МВФ. "Ставки поступово зростають, і глобальний інтерес до ризикованих активів збільшується на тлі очікувань відновлення зростання світової економіки в 2021 році", - сказав Сергій Колодій з банку "Аваль".

Аналітики прогнозують, що економіка України зросте на 4,0% в 2021 році після очікуваного зниження на 4,8% в 2020 році. Інфляція повинна залишатися відносно помірній на рівні 6,1% в порівнянні з 5,0%, очікуваними в 2020 році.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...