​Приголомшливий технологічний стрибок: До 2030 року сонячна електроенергія в США стане практично безкоштовною

Здешевлення технологій сонячної генерації йде випереджальними темпами

Міністерство енергетики США (DOE) має намір знизити вартість сонячної енергії на 60% протягом наступних 9 років в рамках своєї довгострокової ініціативи SunShot повідомляють Патріоти України.

Крім того, асигновано близько 128 мільйонів доларів на фінансування відповідних заходів, спрямованих на поліпшення економіки і прискорення впровадження технологій сонячної енергетики.

Раніше Міністерство планувало, що до 2020 року вартість сонячної енергії в сегменті великомасштабних (Utility scale) електростанцій досягне 6 центів за кВт*год, проте цей показник був досягнутий уже у 2017 році. Сьогодні розрахункова Міністерством вартість становить 4,6 цента за кіловат-годину.

Цільовий орієнтир на 20-30 рік у попередньої версії програми становив 3 центи за кВт * год. Тепер він знижений до 2 центів. Проміжна мета в 3 центи встановлена на 2025 рік.

Мова йде про середню для всієї території США несубсидовану вартість енергії (LCOE). Наприклад, для Каліфорнії цільова вартість на 20-30 рік тепер становить 1,6 цента за кіловат-годину, а для штату Вашингтон (Сіетл) на північному заході країни - 2,6 цента. Примітно, що в 2016 році для Сіетла була встановлена мета на 20-30 рік у 4 центи. Це зайвий раз підтверджує швидке здешевлення технологій сонячної генерації.

Зазначене зниження LCOE сонячних електростанцій до 2030 р забезпечується економією по всьому ланцюжку капітальних і операційних витрат, а також збільшенням терміну служби і зменшенням коефіцієнта деградації модулів. Сонячні модулі стануть дешевшими і ефективнішими, інші складові капітальних витрат також повинні знизитися за вартістю, ну і операційні витрати планують знизити теж.

Оце так: G7 більше не розглядає конфіскацію заморожених активів Росії, - FT

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:57

Повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень країн "Великої сімки". Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. Як пише видання, замість повної конфіскації активів G7 шукає менш радикальні, а...

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...