Прикинулась, що вона із... України: Компанія, за якою стоїть білоруський олігарх і син Лукашенка, прорвалася на польський ринок

Микола Воробей. Фото: соцмережі.

Мережа АЗК UPG, яка де-факто належить білоруському олігарху Миколі Вороб'ю та сину диктатора Олександра Лукашенка Віктору, вийшла на польський ринок. Компанія офіційно позиціонує себе як українська, але за нашими даними "ребрендинг" зроблено лише для того, щоб оминати всі санкції Євросоюзу завдяки підставних особам. Про це OBOZREVATEL стало відомо з власних джерел, передають Патріоти України.

Як повідомляє видання Enkorr, компанія вже встигла дістатися і на польський ринок. Так, фінансовий директор UPG з 2020 року Інна Яценко стала головою правління польського підприємства Baltchem SA Zakłady Chemiczn, а співвласник Вікторія Петренко увійшла до складу ради його директорів.

Перш ніж стати частиною українського бізнесу та "перефарбуватися" в UPG, компанія входила в орбіту білоруського олігарха Миколи Вороб'я. Нині, за нашими даними, за нею стоїть і керує Микола Воробей, він також є бізнес-партнером старшого сина Лукашенка Віктора.

За даними Puls Biznesu, у грудні минулого року інвестиційний фонд Warsaw Equity Group оголосив, що продав 100% акцій Baltchem SA Zakłady Chemiczne. Одним із покупців виявився Ян Бобрек, імовірно син Яна Едварда Бобрека, паливного бізнесмена із Щецина. Газета пояснює, що сьогодні син управляє компаніями Oktan Energy та Arcturus, заснованими його батьком.

UPG цю інформацію спростували та заперечували будь-які інвестиції до Польщі.

Як повідомляє Puls Biznesu, у галузі чути, що українці з UPG дуже активні на польському паливному ринку і є великим гравцем на ринку постачань в Україну, а зміна власників у Baltchem це дуже важлива подія для польської паливної промисловості. Понад те, мережа UPG була значним дистриб'ютором білоруського пального в Україні, і ці зв'язки не викликають ентузіазму у представників польського паливного ринку. Також сумнівно, що транзакція була приватною і, ймовірно, не підпадає під дію жодних правил із захисту критичної інфраструктури, зазначає видання. Проблема також і те, що один із двох морських терміналів працюватиме не на ринкових умовах, а забезпечуватиме потреби України, а це означає, що можливості польського імпорту будуть обмеженими.

Зазначимо, що білоруський бізнесмен Микола Воробей вважається головним нафтовим "гаманцем" Олександра Лукашенка, за що потрапив під санкції ЄС 17 грудня 2020 року. Також відомо, що у лютому 2021 року Рада національної безпеки та оборони України оголосила про санкції, де до списку потрапив Віктор Медведчук, з яким Миколи Вороб'я пов'язували бізнес-інтереси.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...