"ПриватБанк" списує гроші із зарплат і пенсій: Як посилилися правила та чому почали блокувати картки

В Україні банківський моніторинг на період воєнного стану лише посилився. Банки згідно зі спеціальною ухвалою НБУ контролюють великі витрати своїх клієнтів, за борги за кредитами списують гроші з усіх рахунків, а за валютні спекуляції - блокують рахунки, передають Патріоти України.

"Банки блокують картки українців у межах фінансового моніторингу", – розповідає банківський експерт Василь Невмержицький. Наприклад, зараз активно знаходять тих, хто займався валютним туризмом: виїжджав за кордон із банківською карткою, знімав там готівкову валюту за банківським курсом, а потім продавав уже за готівковим курсом. Фактично це можна назвати валютною спекуляцією.

Банки, каже Невмержицький, цілком законно можуть заблокувати рахунок за такі спекуляції. Кожен клієнт, підписуючи договір, повідомляє банку про себе: інформацію про дохід, вид діяльності, мету відкриття рахунку. Потім банк застосовує ризик-орієнтований підхід та ухвалює рішення про те, чи відкривати рахунок.

Якщо вже після відкриття, наприклад, зарплатного рахунку, почати використовувати його для додаткового заробітку, валютних махінацій тощо, банк має право не тільки дізнатися, з якою метою проводяться операції, а й заблокувати рахунок.

Загалом усі українські банки не просто мають право контролювати своїх клієнтів, а зобов'язані це робити. Кожна фінансова установа накопичує інформацію, зіставляє її, відстежує великі операції. Іноді можуть заблокувати рахунок і навіть закрити його (залишок коштів при цьому переведуть туди, куди клієнт захоче) навіть без пояснень причини.

"При розірванні ділових відносин клієнту надається можливість отримання власних коштів", – додали в ПриватБанку. Ще одна причина блокування – якщо банку здалося, що коштами намагаються скористатися шахраї. Іноді клієнти й не підозрюють про будь-які загрози та помічають зміни вже після блокування.

"У таких випадках картка блокується з метою протидії шахрайству. Бувають ситуації, коли недобросовісні особи отримують доступ до мобільного номера шляхом перевипуску сім-картки, і в цьому випадку смс не стає на заваді їм", – пояснюють у банку.

У законі також передбачено причини, через які банк має закрити рахунок свого клієнта. Серед них:

– якщо банк має сумніви, що клієнт виступає від власного імені (а не є посередником того, хто приховує свою особу);

– неможливо провести ідентифікацію та верифікацію (перевірку) клієнта, встановити дані про кінцевого власника (якщо йдеться про рахунок для юросіб);

– якщо банк за власними оцінками визначив клієнта як ризикованого, а сам клієнт не надав документів, що підтверджують джерела доходів, вид діяльності тощо;

– якщо банк з'ясував, що клієнт його обдурив (надав неправдиву інформацію). Це може бути практично будь-яка інформація, включно із джерелами доходів.

Також є інші причини. Наприклад, якщо клієнт не користується рахунком тривалий час (така умова має бути передбачена договором). Наприклад, якщо цілий рік не проводити жодних операцій.

Рахунок також закриють, якщо клієнт веде ризикову діяльність. Наприклад, якщо ФОП використовує рахунок фізособи для отримання оплати за свої товари або послуги (а це заборонено), банк побачить, що на картку протягом короткого часу приходить велика кількість переказів, він може ставити запитання і попросити роз'яснити операції, так і вважати це спробою ухилитися від сплати податків та прийняти оплату на картку фізособи.

Останнім часом також збільшилася кількість скарг із боку клієнтів на списання коштів за кредити. Справа в тому, що кредитні канікули скасували, і тепер ті клієнти, які втратили роботу і більше не можуть вносити щомісячні платежі, мають проблеми.

"Банк без мого відома та доручення абсолютно незаконно переказав більш як половину допомоги ВПО за два місяці на повне погашення відсотків за кредитом та сплату обов'язкового платежу", – скаржиться один із клієнтів банку.

"Списання з рахунків на погашення простроченої заборгованості відбувається згідно з Умовами та Правилами надання банківських послуг, розміщеними на сайті банку", – зазначили у ПриватБанку. Так, якщо до 25 числа не внести платіж, то банк сам зніме гроші з уже відкритих карток або з карток, які будуть відкриті в майбутньому.

А ось списувати чи вибивати борги із військовослужбовців хочуть заборонити. Відповідний законопроєкт ухвалили 27 липня, і тепер документ перебуває на підписі у президента. Від боргів це не звільнить, проте дасть змогу не стикатися із проблемами у період, коли клієнти захищають Україну на фронті.

Загалом фінансовий моніторинг дає можливість уникнути відмивання коштів, корупції, а також дозволяє скоротити інфраструктуру для роботи в тіньовому секторі.

Джерело: Обозреватель

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...