Призначених комунальниками боржників каратимуть без суддів та адвокатів: У Зеленського "закручуватимуть гайки" всім, кого визначать винними

Якщо ви не згодні з обставинами та розмірами призначених виплат, схоже апелювати не буде до кого.

Посилення роботи з неплатниками прописано у меморандумі МВФ. Експерти зазначають, що влада шукає способи, як стягнути заборгованість без звернення до суду. Меморандум із МВФ у рамках програми stand-by серед іншого передбачає посилення боротьби з боржниками за комунальні послуги. Існуючих механізмів недостатньо, тому влада впроваджуватиме нові, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка.

"У меморандумі, підписаному з МВФ, було акцентовано на "посиленні роботи з боржниками". Тому наша влада зараз думає, як, не подаючи до суду, стягувати борги. Йдеться про спрощення процедури, про арешт банківських рахунків, майна і так далі - безпосередньо, без суду", – зазначив експерт.
За його словами, відповідного законопроекту ще немає, але якщо його ухвалять, то вибивання боргів поставлять на потік. На цьому етапі постачальники намагаються вирішити проблему через суд. Наприклад, "Сумигаз" лякав населення позовами, і це частково допомогло – борг скоротився на 3 млн. грн. Хоча за перше півріччя споживачі заборгували компанії 17 млн. грн.

Водночас у Миколаєві конфіскували автомобіль Renault Twingo у споживача "Миколаївтеплоенерго", який заборгував за тепло 14 000 грн. Під час евакуації машини власник знайшов необхідну суму та погасив борг.

При цьому експерти зазначають, що судові рішення щодо боргів ЖКГ сьогодні поодинокі. Тому постачальники комунальних послуг випробувать усі можливі прийоми, щоби змусити споживачів платити. "Оскільки суд – це дуже довго, і поки він йтиме, сума боргу може зростати, вони відключають споживача від послуги. І, звісно ж, людині нікуди подітися, вона змушена сплатити борг, а потім ще й вивалити чималу суму за підключення". Масової судової практики немає, тільки поодинока. І борг має бути більшим, за кілька тисяч гривень ніхто возитися не буде", – зазначив Попенко.
Також він зазначив, що кожна компанія вибирає спосіб, тому що вирішує, єдиного алгоритму дій немає. При тому, що якість послуг не відповідає їх вартості. Як наголосив адвокат Ростислав Кравець, в Україні суди не працюють. Рішення можна чекати кілька років. Якщо подавати через судовий наказ, то 70% позовів, можливо, розглянуть за спрощеною схемою, а решта так і залишиться поза увагою.
"Сьогодні стягнення боргів часто йде через судові накази, особливо якщо це стосується жителів віддалених районів, де мешканці позбавлені правової допомоги, не мають можливості захищати свої права в судах, багато юридично безграмотних, і у них відсутня можливість захищати свої права", – додав адвокат.
Тому комунальники лобіюють ухвалення закону про блокування банківських карток за борги. Вони розраховують списувати гроші з карток споживачів, які потім їм уже не повернуться.

Після атаки дронів СБУ: Російський НПЗ у Краснодарському краї призупинив роботу

субота, 27 квітень 2024, 19:02

Російський нафтопереробний завод у Словʼянську-на-Кубані (Краснодарський край), який 27 квітня атакували безпілотники, частково призупинив свою роботу. Про це заявив директор з комплексної безпеки групи компаній Словʼянськ ЕКО Едуард Труднєв, повідомля...

Залишилось кілька днів: Хто з українців зобов'язаний заповнити декларації та доплатити податки

субота, 27 квітень 2024, 17:24

В Україні до 1 травня всі, хто мав додатковий дохід, мають заповнити декларації. Податки із задекларованих активів треба заплатити до 1 серпня, передають Патріоти України. Про це йдеться в роз'ясненні Державної податкової служби. "Подавати декларацію п...