Путін прорахувався, Росія світовій економіці більше не потрібна... Ринок орієнтується на покупців, а не на продавців, - Foreign Policy

Розв'язана Кремлем війна проти України призвела до того, що Росія втратила важелі впливу на світову економіку, що виражалися насамперед у її енергетичній потужності. Зокрема, Європа змогла знайти нових постачальників газу – тоді як самій РФ не вдається знайти нові та пропорційні ринки збуту. А введення обмеження цін на російську нафту призвело до того, що ринок став орієнтуватися на покупців, а не продавців. У зв'язку з чим нафтовий вплив РФ також зменшився.

Про це йдеться у матеріалі Foreign Policy. Зазначається: таким чином вже зараз виявилося, що Росія світовій економіці більше не потрібна.

"Путінського важеля тиску на природний газ більше не існує, оскільки світові – і, що найважливіше, Європі – більше не потрібен російський газ. ... Путін вже практично не отримує прибутку від продажу газу, оскільки його колишні поставки 150 млрд кубометрів газу по трубопроводу в Європу були замінені жалюгідними 16 млрд кубометрів у Китай і "кишеньковими" грошима від світових продажів ЗПГ, яких ледве вистачає для покриття витрат. Путін не має ринків, які могли б замінити щось близьке до дефіциту", – пояснюють автори матеріалу.

При цьому вони наголошують: нафтові важелі Путіна також втрачають силу. При чому він сам доклав до цього неабияких зусиль.

Аналітики пояснюють: часи, коли через страх перед тим, що Путін прибере з ринку російську нафту, що призведе до злету цін, минули. Адже після того, як російський президент оголосив про заборону постачання ресурсу в країни, які приєдналися до обмеження цін на нафту РФ, "ціни на нафту фактично впали".

"Світ більше не залежить від путінської нафти. Ринок орієнтується на покупців, а не на продавців, чого більш ніж достатньо, аби компенсувати можливе падіння видобутку нафти в Росії. ... Будь-який втрачений обсяг російської нафти можна буде безперешкодно і легко замінити протягом кількох тижнів", – підкреслюють аналітики.

Крім цього, розповідають вони, Росія зазнає економічної поразки і на інших фронтах. Зокрема:

  • спроба використати їжу як зброю зазнала краху, коли від неї відвернулися навіть номінальні союзники;
  • на ринках деяких металів, де Росія історично домінувала (таких як нікель, паладій і титан), покупці через страх шантажу, прискорили переорієнтацію і активізували державні та приватні інвестиції у найважливіші ланцюжки поставок корисних копалин та гірничодобувні проєкти.

"Невдалі економічні гамбіти Путіна – це ще один набір його прорахунків, який слід додати до постійно зростаючого списку. ... Ні коли більше Путін не зможе викликати хаос і заворушення у світовій економіці, тому що він назавжди і безповоротно послабив найсильніший бік Росії – енергетичну та сировинну міць. Війна на полі бою все ще ведеться, але на економічному фронті перемога не за горами", – резюмували автори матеріалу.


Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...