Путін вперше визнав: У Росії сталося історичне падіння видобутку нафти і газу

Нафтогазова галузь стала головним болем Кремля.

Вперше після розпаду СРСР сировинна промисловість, за рахунок якої РФ на 80% наповнює бюджет в іноземній валюті, переживає спад. Так, за підсумками липня видобуток корисних копалин в Росії зменшився на 15,1%, уточнюється в звіті Росстата. Перші тривожні дзвінки були зафіксовані навесні, на початку першої хвилі коронавірусних обмежень. З тих пір спад тільки набирає обертів: 1,7% в березні, 3,2% в квітні, 13,5% в травні і, нарешті, 14,2% в червні, повідомляють Патріоти України.

І якщо сектори видобування металевих руд і вугільна промисловість залишаються практично стабільними, то нафтогазова галузь, звичайно, стала головним болем Кремля. Спад у видобутку нафти на 16,3% став рекордним з моменту розвалу СРСР. До кінця липня Росія качала не більше 8,5 млн барелів на добу, проте угода передбачає коригування квот в серпні в бік збільшення.

У газовій промисловості катастрофа через відсутність попиту: за підсумками липня видобуток впав на 11,4%, показавши другий найгірший результат за всю історію доступної статистики (спад сильніше був у 2008 році - на 12,4%). Цього літа Москва не дорахувалася коштів після повної відмови Туреччини від російського газу, Китай імпортує 50% від обумовленого контрактом обсягу по "Силі Сибіру". Ситуацію трохи могло б врятувати те, що Австрія наростила обсяги закупівель палива (на 12%), але прокачування до Німеччини впало на 33%, вивівши в мінуси можливість збалансувати ситуацію за рахунок європейських споживачів.

Експерти попереджають, що довгострокові наслідки угоди ОПЕК + можуть бути набагато сумніше того, що відбувається на енергетичному ринку зараз. Поки точної відповіді на питання про відновлення видобутку на виснажених і арктичних родовищах залишається відкритим. Тим часом глава Кремля Володимир Путін закликав своїх нафтовиків бути готовими до чергового падіння цін на нафту після відмови від угоди ОПЕК +, повідомляє "Інтерфакс". "Рано чи пізно це відбудеться, повторюю, всюди, і потрібно буде відповідати на той виклик, який буде пов'язаний з ростом світової економіки", - підкреслив президент.

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших країнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...