Путін вирішив воювати з Саудівською Аравією до кінця: У Bloomberg дали цікавий прогноз

Президент Росії Володимир Путін не має наміру першим йти на мирову з Саудівською Аравією, яка ступила на стежку "нафтової війни" після розвалу угоди ОПЕК+. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на джерела, ознайомлені з позицією Кремля, передають Патріоти України.

"Хоча ціна російської нафти Urals з 50 доларів падала нижче за 20, рубль пережив рекордну з 2014 року девальвацію, а економіка РФ замість "прориву" до світових темпів зростання котиться в рецесію й зубожіння людей, Путін упевнений у своїй здатності пережити кризу й "протриматися" довше за саудитів у війні на виснаження", – йдеться в матеріалі.

За словами джерел агентства, гостра реакція Саудівської Аравії на провал переговорів ОПЕК+, де Росія шокувала міністрів відмовою скорочувати видобування нафти у відповідь на епідемію коронавірусу, виявилася несподіванкою для російського керівництва.

Ер-Ріяд оголосив про плани на третину збільшити видобування (з 9,7 до 12 млн барелів на добу), у 1,5 раза наростити експорт (до 10 млн барелів на день), а також ввів безпрецедентні в історії знижки на свою нафту – 6 доларів для Азії, 7 доларів для США та 8 доларів для Європи, де саудівські сорти конкурують з російською Urals.

За умов попиту, щодо падає, масових обмеження на авіаперельоти й зупинки промисловості в США та Європі, Саудівська Аравія виливає на ринок мільйони барелів, продаючи сорт Arab Light в Європі на 10,25 долара дешевше за Brent. Нічого подібного нафтовий ринок не бачив жодного разу в історії, констатує аналітик Energy Aspects Амріта Сен.

"У нафтотрейдерів, які торгують Urals, вже виникають проблеми: минулого тижня Trafigura, Glencore, Shell і Total не змогли знайти жодного покупця на російську нафту за ціною Brent мінус 3,3-3,8 долара. На ринку Північно-Західної Європи котирування Urals падали до 18-річного мінімуму в 18,67 долара за барель", – зазначає видання.

У Кремлі вважають дії саудитів "шантажем" і впевнені, що зможуть протриматися довше за близькосхідних конкурентів, стверджує джерело Bloomberg. Путін не з тих, хто здається, навіть якщо доводиться зазнавати великих фінансових втрат, переконаний інший.

З нафтою за 20 економіка РФ втрачає по 6 млрд доларів щомісяця щодо базової ціни бюджету (42,4 долара), оцінює стратег ITI Capital Іскандер Луцько.

Розрахунок Москви полягає в тому, що бюджет Саудівської Аравії куди більш залежний від ціни на нафту. Для його балансування потрібно 75-83 долара за барель, вказує Луцько.

Але окремо нафтова галузь королівства значно ефективніша: собівартість саудівської сировини помітно нижча, ніж російської, – це 17 доларів за барель за новими проєктами й 10 доларів для підтримки поточних. Росії ж потрібно 25 доларів за барель, щоб підтримувати видобування, і 42-44 долари – щоб запускати нові проєкти, вказує Луцько.

Склеїти розбиту чашку вже, найімовірніше, неможливо. "Навряд чи Саудівська Аравія піде назад, – говорить аналітик Fitch Дмитро Маринченко. – Для них це означатиме втрату обличчя".

Оплатити амбіції лідерів, як завжди, зі свого гаманця доведеться російським громадянам, попереджає засновник Movchans Group Андрій Мовчан: обвал рубля вплине на подорожчання споживчих кошиків, тому що у вітчизняному виробництві велика частка імпорту.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...