Путін з Рогозіним ще швидше заплигали на батуті: NASA привідкрила потужну програму освоєння Місяця

У найближчі п'ять років NASA відправить на супутник Землі людей, одним із членів екіпажу стане жінка.

NASA відправить на Місяць жінку. Ілюстрація: РБК.

NASA вибрало три приватні компанії, які займуться польотами на Місяць і доставкою устаткування на поверхню в рамках проекту CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Доставка вантажів на Місяць на комерційній основі є частиною місячної програми Artemis. Про це повідомляється на сайті аерокосмічного агентства, передають Патріоти України.

Для першої фази проекту CLPS були відібрані дев'ять компаній різного масштабу, від стартапів, які брали участь в конкурсі Google Lunar XPRIZE, до великих аерокосмічних корпорацій. Завдання CLPS - сприяти розвитку місячних посадкових апаратів і комерційних сервісів по місячній доставці. З числа початкових претендентів на контракти NASA мало обрати компанії, які виконають повний цикл доставки вантажів на Місяць: від запуску до посадки.
Тепер агентство визначилося з компаніями, які отримають контракти, а також назвало передбачувані терміни. Astrobotic Technology (компанія отримала 79,5 мільйонів доларів) доставить вантаж до Озера Смерті до липня 2021 року до цього ж терміну Intuitive Machines (77 мільйонів доларів) посадить апарат в Океані Бур, а посадковий апарат компанії Orbit Beyond (97 мільйонів доларів) здійснив посадку в Море Дощів до вересня 2020 року.
У лютому NASA публікувало попередній список можливих місячних експериментів, а Глава NASA Джеймс Брайденстайн пообіцяв, що наукові інструменти з'являться на поверхні Місяця вже в наступному році і це допоможе протягом п'яти років знову відправити на Місяць людей, причому на цей раз планується, що одним з астронавтів буде жінка.

До кінця цього літа агентство вирішить, як розподілити обладнання між компаніями, які доставлять його на Місяць. У прес-релізі NASA окремо уточнюється, що початкові дев'ять компаній, що брали участь в першому етапі CLPS, зможуть також взяти участь в розробці наукових приладів та інструментів, які відправляться на Місяць.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...