Питання виживання економіки: Китай в обхід обмежень на експорт технологій скуповує в США обладнання для виробництва новітніх мікрочіпів

Оприлюднення звіту конгресменів напередодні візиту лідера КНР до США дає американській стороні додатковий козир в переговорах, які можуть визначити долю світу на найближчі роки і навіть десятиліття

Попри низку обмежень, які Сполучені Штати Америки наклали на КНР стосовно експорту, китайські компанії скуповують американське обладнання для виробництва чипів.

Імпортери часто можуть придбати обладнання, якщо стверджують, що воно використовується на старій виробничій лінії, повідомляє Reuters.

"У річному звіті, опублікованому двопартійним комітетом Палати представників США щодо Китаю йдеться, що з обмеженими можливостями для перевірок кінцевого використання важко перевірити, чи не використовується воно для створення досконаліших чипів", - пише видання.

США вдалося закрити ключову лазівку й перекрити доступ Китаю до передових інструментів для виробництва чипів, переконавши Японію та Нідерланди, які мають такі ж потужні галузі виробництва обладнання для виготовлення мікросхем, оголосити про власні обмеження на експорт технології.

Водночас Китай накопичував обладнання, скориставшись розривом між запровадженням обмежень на експорт. США оголосили про це у жовтні 2022 року. А Японія та Нідерланди у липні та вересні 2023 року відповідно.

Із січня по серпень 2023-го Китай імпортував із Нідерландів обладнання для виробництва напівпровідників на суму $3,2 млрд, що на 96,1% більше, ніж за той самий період 2022 року. За перші вісім місяців 2023 року обсяг імпорту Китаєм напівпровідникового обладнання з усіх країн склав $13,8 млрд.

Китайському телекомунікаційному гіганту Huawei вдалося виготовити передовий 7-нанометровий чип для живлення свого смартфона Mate 60 Pro на провідному китайському виробнику мікросхем SMIC, незважаючи на обмеження експорту.

У звіті немає конкретних рекомендацій для усунення прогалин у правилах США, але Конгрес закликають вимагати щорічної оцінки ефективності експортного контролю за виробництвом мікросхем.

00:00 / 01:09
Копіювати відео посилання
Відтворити / Зупинити
Вимкнути / Увімкнути звук
Повідомити про помилку
Мова
Поділитися
Vidverto Player

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...