Рада скасувала індексацію зарплат у наступному році: Що буде з пенсіями українців

Бюджет-2023 буде вкрай скрутним і непередбачуваним для України. У державному кошторисі на наступний рік не передбачено ані підвищення мінімальної зарплати, ані зростання мінімальної пенсії та решти соціальних виплат і стандартів, передають Патріоти України.

Навіть більше: попри шалену цьогорічну інфляцію, індексація зарплат бюджетникам також не передбачена. Щоправда, пенсія, таки, буде проіндексована, але більшість громадян цього навіть не помітять. Про те, якими будуть соціальні стандарти в Україні наступного року, і кому варто чекати змін, пише tsn.ua.

Мінімальна зарплата

Мінімальна зарплата упродовж усього наступного року залишатиметься незмінною. Нагадаємо, що цьогоріч вона зросла лише на 200 гривень: із 6500 до 6700 гривень, або фактично на 3%. Якщо порівняти це з прогнозованою на кінець 2022 року 30-відсотковою інфляцією, то зростання виходить символічним. У наступному році показник інфляції буде не набагато нижчим, а мінімалка залишатиметься все тією ж. Причому індексація зарплат бюджетникам не передбачена.

Прожитковий мінімум

Величина прожиткового мінімуму залишиться незмінною – такою, як і цьогоріч. Найнижчим був і залишається ПМ для людей непрацездатного віку – 2093 гривні. Власне, це і є розмір мінімальної пенсії. Вижити на такі гроші при теперішніх цінах – на межі реальності.

Індексація пенсій

А от пенсії, на відміну від зарплат бюджетників, обіцяють індексувати. Щоправда, лише на 5%. Отже, якщо, наприклад, ваша розрахункова пенсія становить 3000 гривень, то вам її збільшать на 150 гривен.

Одна категорія пенсіонерів усе ж має відчути підвищення

Йдеться про ліквідаторів Чорнобильської аварії, які мають інвалідність. Їхня мінімальна пенсія тепер жорстко прив'язана до середньої зарплати по Україні. Інвалідам 1 групи мають платити не менше 100% від середньої зарплати (це з усіма надбавками і доплатами). Інвалідам 2 групи мають платити не менше 80%, а інвалідам, що мають 3 групу – не менше 60% від середньої зарплати за попередній рік. У 2021 році середня зарплата становила 12 993,56 грн. Яка вийде за підсумками 2022 – наразі невідомо. Її мають остаточно підрахувати в лютому 2023. Отже вже з березня інваліди-чорнобильці отримають оновлену пенсію.

Хто за все це заплатить?

Заплатить, умовно кажучи, колективний захід, тобто усі наш міжнародні партнери. В України власних бюджетних доходів заледве вистачає на війну. Та ще на поповнення запасів Пенсійного фонду. І то, це поповнення йде в основному завдяки високим податкам, які платяться з "білих" зарплат військових. Але тих грошей, які збирає ПФУ, все одно не вистачає на виплату пенсій. А тепер до затрат Пенсійного фонду додалися ще й субсидії.

Тобто без допомоги міжнародних партнерів українська бюджетна сфера не протримається навіть місяця. Про це, до речі, вже не раз їм нагадував наш прем'єр Денис Шмигаль. Втім, ніхто в допомозі на наступний рік нам і не відмовляє.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...