Радіоактивну пару з Ленінградської АЕС помітили в країнах Північної Європи: РФ все заперечує, але причину розсекретили

27 червня о 13:50 за місцевим часом сталася аварія на енергоблоці №2 Ленінградської АЕС.

Ленінградська АЕС. Фото: Вікіпедія.

Департамент навколишнього середовища у неділю, 28 червня 2020 року, виявив в повітрі ізотопи цезію, кобальту і рутенію. Це дози у дуже малих кількостях, вони не загрожують здоров'ю людини. Разом з тим офіційний Таллінн розпочав розслідування, передають Патріоти України з посиланням на газету Postimees.

Ранком міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу обмінявся з міністрами закордонних справ Фінляндії, Латвії і Литви інформацією про зростання концентрації радіоактивних частинок. "З різних країн надійшла інформація про незначне збільшення фону радіоактивних ізотопів в північно-східній Європі. Хоча рівень не містить ніякої загрози для здоров'я людини, в наших інтересах і в інтересах міжнародної безпеки в цілому визначити масштаби зростання цього фону, тому що він, безумовно, є антропогенним", - зазначив Рейнсалу.

Він додав, що з цього питання Естонія знаходиться в контакті з Міжнародним агентством з атомної енергії та іншими країнами. Цього тижня країни Північної Європи вже повідомляли про незначне червневе підвищення рівня радіації, а представники Нідерландів заявили, що джерело може перебувати в західній частині Росії і вказували на вірогідне "пошкодження елемента ядра на АЕС".

В першу чергу під підозру потрапили Кольська і Ленінградська АЕС, а також бази атомних криголамів атомних підводних човнів Північного флоту, розташовані на узбережжі Баренцевого моря, наголошували у GreenPeace.

При цьому в Росенергоатомі заявили, що жодних відхилень від умов безпечної експлуатації на АЕС північному заході Росії в червні не було, а радіаційна обстановка відповідала нормальних значень. "Жодних пригод на Ленінградській і Кольській АЕС не зафіксовано. Обидві станції працюють в штатному режимі, зауважень до роботи обладнання немає", - пояснив представник держкорпорації.

Але, за даними радіостанції "Ехо Москви", 27 червня о 13:50 за місцевим часом сталася аварія на енергоблоці №2 Ленінградської АЕС. У турбінному залі тріснула труба з парою, через що волога маса заповнила усі приміщення й вийшла за межі електростанції. Очевидці виклали фото з місця подій, зазначається у повідомленні.

Співробітників ЛАЕС відпустили додому, а енергоблок зупинили вручну. Як вважають фахівці, викид був радіоактивним, оскільки в так званий контур охолодження реактора надходить відпрацьована пара. Східний вітер погнав хмари в бік Естонії та Фінляндії.

У повідомленні наголошується, що зараз на Ленінградській атомній електростанції працюють три енергоблоки. При цьому директор АЕС Володимир Перегуда запевнив, що обстановка в районі станції спокійна.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...