"Рахунки зростуть до 20%": Споживачам розповіли про нову методику розрахунку платежів за газ в Україні

Нинішній опалювальний сезон – останній, коли споживачі природного газу платять за нього в кубометрах. Вже з травня 2022 року кубометри у платіжках замінять на кіловат-години – відповідно до енергетичної цінності газу. У Міненерго переконують, що населення від цього виграє, бо платитиме не за об’єм, а за якість газу, зазначають Патріоти України.

Люди, які досі не оговталось від попередніх реформ, не розуміють кому вірити – чиновникам чи слухам у соцмережах, у яких лякають необхідністю купувати спеціальні лічильники, що вестимуть облік у кіловат-годинах.

Що не так із кубометрами?

Обсяги спожитого газу в Україні поки що обчислюють кубометрами. Така практика ще від Радянського Союзу. З 1 травня 2022 року ми перейдемо на облік за європейськими правилами у кіловат-годинах – згідно законопроекту №2553, який Верховна Рада ухвалила 2 листопада.

При розрахунку в кубометрах не враховується калорійність газу, тобто кількість енергії (тепла), що вивільняється при згорянні. А вона в різних регіонах України різна – це залежить від родовища, на якому газ видобули. Також ця величина змінюється від місяця до місяця.

Згідно даних Оператора газотранспортної системи України, середньозважена теплота згоряння природного газу, який подавався споживачам у жовтні 2021 року, становить 8223,24 ккал/м3 (при нормі не нижче 7800 ккал/м3 відповідно до Кодексу ГТС).

Інформація про теплоту згоряння газу надходить з 53 вимірювальних хіміко-аналітичних лабораторій, які розташовані в різних точках України на ключових вузлах газотранспортної системи та атестовані згідно з вимогами чинного законодавства.

Найменш калорійний газ – у Кіровоградській області (8028 ккал/м3), а найбільш калорійний – в Івано-Франківській (8335 ккал/м3) та Харківській (8302 ккал/м3) областях. І хоч різниця складає менше 4%, очевидно, що, мешканець Харківщини, спаливши за зиму 1000 кубів газу, отримає більше тепла, ніж мешканець Кіровоградщини за ті ж гроші. І навпаки – для отримання одиниці енергії мешканцю Кіровоградщини потрібно спалити більше газу. Все через те, що ми платимо за кількість газу, а не за його якість.

З 1 травня 2022 року кубометри в квитанціях замінять кіловат-годинами. Для переходу на нову систему людям не потрібно купувати нові лічильники, наголосили в Міненерго.

Ланцюжок розрахунків буде таким:

  • споживач передає показники лічильника в кубометрах своєму оператору газорозподільної мережі (облгазу);
  • облгаз перераховує отримані кубометри в обсяг спожитої енергії (кіловат-години) за формулою, яку затвердить НКРЕКП;
  • облгаз передає дані про спожиті кіловат-години постачальнику газу;
  • постачальник нараховує плату за кількість спожитої енергії.

Відповідно, у платіжці буде зазначена ціна не за куби, а за енергоодиниці (кіловат-години). У Міненерго вважають, що це справедливий підхід, коли споживач платить за енергетичну корисність газу, а не за поставлений обсяг.

Плюси від переходу на нову систему обліку

Однією з головних “фішок” переходу на нову систему обліку в Міненерго називають можливість вести облік газу та електрики однаково – у кіловат-годинах.

“Це зробить зручним порівняння вартості обох енергоресурсів і дасть можливість обирати між ними у приготуванні їжі, підігріві води чи опаленні”, – сказав Немчинов.

Пояснимо на прикладі. У якості коефіцієнта перерахунку кубометрів газу у кіловат-години візьмемо 10,605 кВт-год/1 м3, який зараз використовується на європейський торговельних майданчиках. А за вартість кубометра газу візьмемо величину 8 грн + максимальну у 2021 році величину плати за розподіл 2,15 грн (з ПДВ). В сумі 10,15 грн.

Отже, “газові” 10,605 кВт-год (1 м3 газу) коштують для населення 10,15 грн. Тоді як при ціні електрики 1,68 грн/кВт-год такий же обсяг енергії буде коштувати 17,81 грн (10,605*1,68). Це означає, що газ в перерахунку на кіловат-години для населення зараз на 75% дорожчий за електроенергію.

Але тут у Міненерго трохи лукавлять. Відчути вигоду, обираючи між “газовими” та “електричними” кіловатами, зможуть хіба що малий чи середній бізнес, чи промислові споживачі – у яких, по-перше, великі обсяги споживання, а по-друге, справді може стояти, наприклад, по дві системи опалення, одна з яких працює на газу, а інша на електроенергії.

А от у більшості домогосподарств все зведеться до вибору: закип’ятити воду у чайнику на газовій плиті чи в електричному чайнику. Навіть якщо один ресурс в перерахунку на кіловати буде дешевшим за інший, загальна вигода буде мінімальною – “жонглюючи” чайниками, багато не зекономиш, а системи опалення на газу та електриці, дублюють одна одну, є мало у кого.

Про це ж говорить і заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики Олексій Кучеренко. “Закон точно не для споживача – він для решти суб'єктів”, – написав Кучеренко у коментарях під одним з експертних обговорень.

Другим плюсом від переходу на нову систему обліку, називають те, що буде усунуто несправедливість в оплаті за газ різної калорійності. “Це дозволить зменшити витрати споживачів від використання газу нижчої калорійності”, – зазначили у компанії “Чернівці газзбут”.

Але так станеться за умови, що ці коефіцієнти самі будуть встановлені справедливо. У цьому експерти-енергетики сумніваються.

Інструмент для зловживання?

Виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк зазначає, що населення не зможе контролювати якість (показник теплотворності) газу. Жодні домашні лічильники це зробити не можуть – для цього потрібно складне непобутове обладнання. Побутові лічильники можуть вести електронний перерахунок кубів в кіловат-години на основі коефіцієнтів, які отримають від постачальника, але самостійно вести аналіз газу – нереально

Він проаналізував ухвалений закон та вважає, що з початком розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії платіжки споживачів виростуть приблизно на 20%.

Причина, на його думку, у тому, що за відсутності доступних механізмів перевірки якості постачання і відсутності довіри до постачальників, закон запроваджує ряд ризиків, які, найімовірніше, закінчаться істотно вищими рахунками для споживачів.

“Значна частина споживачів, які використовують газ для приготування їжі, не мають лічильників газу і не можуть контролювати свого об’єму споживання. Якщо раніше суми їм просто нараховували за завищеними нормами, при тому облгази ще й дурили їх температурними коефіцієнтами та не забезпечували нормального тиску газу (плита горить, але баняк не закипає), то зараз включиться ще й коефіцієнт теплотворності”, – зазначив Павлюк.

Також він звернув увагу на пункт 2.2 прикінцевих положень закону №2553, у якому сказано, що Оператор ГТС буде здійснювати перерахунок обсягів послуг з кубометрів в кіловат-години, який здійснюється із застосуванням коефіцієнта, що відповідає значенню вищої теплоти згоряння природного газу.

“Хто розуміє, що значить слово “вищої”? Поясню простими словами. Є два значення теплоти згоряння – вища і нижча. Дотепер стандартним показником, який застосовувався, була нижча теплота згоряння – 7600 ккал/м3. Разом з тим, середньозважений показник природного газу, що подається споживачам, за даними Укртрансгазу, становить більше 8200 ккал/м3. Вища теплота згоряння знаходиться на рівні близько 9100 ккал/м3 і враховує енергію води, що утворюється внаслідок згоряння (ви мабуть чули про конденсаційні котли, які використовують цю енергію). Різниця між теперішнім показником 7600 і 9100 – який буде застосовано внаслідок цього закону – становить не мало не багато 17% і цю різницю буде виставлено споживачам в перерахованих квитанціях”, – вважає Павлюк.

Ще один ризик, за оцінкою Павлюка, – закон не запроваджує ніяких механізмів захисту споживача від неякісної послуги, ані не формує більш ефективних механізмів оскарження нарахованих показників, ані не формує системи моніторингу тиску на рівні споживача.

З ним погодився координатор Експертної платформи за енергетичну ефективність Ігор Черкашин. На його думку, під добрими обгортками споживачі можуть отримати інструмент зловживання з боку газових компаній.

“Треба розуміти, що фізично облік буде й надалі в кубах, а платіжках вам "дядько" перерахує в кВт-год. Немає таких приладів обліку газу, щоб вони аналізували калорійність газу та враховували разом у кВт-год. Ви можете проконтролювати реальну теплотворність газу у себе на котлі та плиті без лабораторії? Теоретично, так, але фактично ні. Тому готуйтеся, що всі втрати списуватимуть тепер у процесі розрахункового переведення на нові одиниці. Вам кажуть, що так у Європі. Так, але там не прийнято бавитися з якістю газу десятиліттями, як звикли у нас. Готуйтеся продовжувати платити за того хлопця, але "в папугах”. 250 “народних обранців” втулили нову систему розрахунку без гарантій захисту споживачів від зловживань з калорійністю газу... "Морозні" коефіцієнти здадуться квіточками”, – пояснив Черкашин.
“На мою думку, рахунки споживачів виростуть фактично до 20%, буду дуже радий, якщо припустився помилки в розрахунках”, – підсумував Святослав Павлюк.

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...