"Раша, гудбай": В "Енергоатомі" розповіли, коли Україна зможе обійтися без російського ядерного палива

Україна протягом двох років може перевести всі АЕС на американське ядерне паливо "Вестінгауз", повністю відмовившись від російського палива. Про це, як йдеться в матеріалі УНІАН, заявив виконуючий обов'язки президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, зазначають Патріоти України.

За словами Котіна, зараз з діючих в Україні п'ятнадцяти атомних енергоблоків шість реакторів потужністю 1000 мегават і два блоки потужністю 440 мегават працюють на російському паливі. Решта працюють на паливі американської компанії "Вестінгауз".

В "Енергоатомі" вважають, що за два найближчі роки Україна може всі енергоблоки великої потужності перевести на паливо американського виробництва. А до 2025 року – ще два залишилися ректора меншої потужності ВВЕР-440. "Всі наявні реактори ми можемо перевести на паливо "Вестінгауз" за два роки. Ми могли б і швидше, але "Вестінгаузу" для цього потрібно наростити свої потужності", - сказав Котін.

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...

Долар по 50 грн? У Мінекономіки пояснили, чого чекати від курсу найближчим часом

понеділок, 29 квітень 2024, 9:58

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...