Ремонт техніки за гарантією переводять на нові правила: Кабмін ухвалив рішення

Документи про надання покупцям гаджетів та побутової техніки гарантії на техобслуговування стануть електронними. Продавці більше не будуть зобов'язані заповнювати паперові бланки із мокрими печатками. "Гарантія" на товар оцифровуватиметься та зберігатиметься на сайтах виробників техніки, звідки покупці зможуть завантажити документи, передають Патріоти України.

Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 28 листопада, повідомили у Міністерстві економіки. Йдеться про ростанову "Про затвердження Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів".

"Такі зміни уряд ухвалив для спрощення ведення бізнесу, диджиталізації бізнес-процесів та покращення сервісу, що надається кінцевому споживачеві", – йдеться у повідомленні. Документом вносяться такі зміни:

  • споживачі отримають доступ до експлуатаційних документів на офіційному сайті виробника та можливість завантажувати їх в електронному вигляді протягом гарантійного терміну;
  • зменшується навантаження на бізнес за рахунок скасування паперових форм, які продавці були зобов'язані заповнювати при гарантійному обслуговуванні товару та які створювали підстави для накладення штрафів Держпродспоживслужбою.

Раніше в Україні вже ухвалили розроблену Кабміном нову редакцію закону "Про захист прав споживачів". Серед іншого передбачає посилення контролю над роботою онлайн-магазинів, у тому числі, що займаються продажем гаджетів та іншої електроніки.

У цьому документі вводиться норма про заміну товару у разі, якщо гарантійний ремонт затягується. Так, заміна товару на такий самий або аналогічний, що є у підприємства, передбачається, якщо ремонт триватиме понад 14 календарних днів. Також продавець зобов'язаний замінити товар, якщо гарантійний ремонт неможливий.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...