РФ рекордно наростила експорт нафти, але надприбутків вже не буде, - Bloomberg

РФ нарощує морський експорт нафти / фото ua.depositphotos.comВ останні тижні Росія рекордно наростила морський експорт нафти, при цьому вартість бареля російської нафти навпаки рекордно знизилася. Обіцяне два місяці тому скорочення видобутку нафти в Росії поки не підтверджується, зазначають Патріоти України.

Як пише Bloomberg, в останній тиждень квітня нафтовий експорт Росії перевищив 4 мільйонів барелів на добу. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вказаний рубіж поставки перетинали лише одного разу.

Провідним покупцем російської нафти стає Індія. За даними Bloomberg, сьогодні Росія вже постачає в цю країну більше нафти, ніж Ірак і Саудівська Аравія разом узяті. Саме вони в минулому були основними постачальниками нафти на індійський ринок.

Однак на тлі зростання фізичних обсягів поставки вартість окремого бареля російської нафти, що купує Індія, навпаки рекордно скоротилася. Згідно з останніми даними, в березні Індія платила 70,18 долара за кожен барель сирої російської нафти, хоча в лютому було 72,14 долара, а роком раніше – 118 доларів.

Але навіть 70 доларів – це явно не межа падіння. Bloomberg констатує, що нафтопереробні заводи Індії стикаються зі все зростаючим тиском з боку Заходу, який встановив цінову стелю в 60 доларів за барель російської нафти. Видання стверджує, що нещодавно Володимир Путін дозволив постачати нафту в "дружні країни" за ціною нижче 60 доларів.

Експорт російської нафти - останні новини

В кінці лютого - початку березня російська влада заявляла про плани щодо скорочення нафтовидобутку і морського експорту нафти. У квітні ці плани нібито почали втілювати в життя, проте статистика поставок цим заявам явно суперечила.

Крім того, російська влада засекретила дані про видобуток нафти і газу. Це може свідчити як про рекордне падіння видобутку, так і про його таємне нарощування з метою профінансувати війну, порушивши домовленості в рамках картелю ОПЕК+.

"Тіньовий" флот РФ, що живить війну проти України, вийшов з-під контролю, - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 15:56

Рішення Заходу встановити граничну ціну на нафту змусило Росію збільшити тіньовий флот. Ці танкери перевозять російську нафту у великих кількостях у такі країни, як Китай, Індія та Іран, за вищими цінами, нагадують Патріоти України. Видання The Тelegra...

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...