РФ втратила найбільшого клієнта в ЄС: Польща переходить із російської нафти на саудівську

Польща підписала із Саудівською Аравією довгостроковий контракт на постачання нафти, який покриє майже половину споживання нафти в країні, передають Патріоти України із посиланням на Bloomberg.

Видання наголошує, що для роботи з близькосхідною сировиною компанії Orlen знадобиться модернізація заводів з переробки нафти, оскільки спочатку вони були заточені під російський сорт Urals. Однак на додаток до контракту на постачання Saudi Aramсо набуває 30-відсоткової частки в НПЗ польської Lotos за 243 млн євро, що має забезпечити гарантований попит на саудівську нафту.

Як зазначають аналітики Bloomberg Intelligence, ці угоди розширюють присутність саудитів на європейському ринку в галузі та посилюють їх позиції у регіоні, де традиційно домінувала російська нафта. Зокрема, у 2020 році, за даними Міненерго США, Польща була третім найбільшим клієнтом РФ у Європі, купуючи 7% російського нафтового експорту. Частку більше серед покупців у ЄС мали лише Німеччина (11%) та Нідерланди (11%).
Президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи угоду із саудівською компанією, назвав її «великою економічною та політичною подією» і зазначив, що «завдяки підписаним контрактам енергетична безпека Центральної та Східної Європи суттєво покращиться».

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...