Роботодавці недоплачують внески на пенсію за своїх працівників: Як перевірити сплату ЄСВ та страховий стаж

Кожен українець, який офіційно працевлаштований або раніше офіційно працював хоч якийсь період, може перевірити, які внески на пенсію сплачені за нього роботодавцем і який у нього накопичився страховий стаж. Це можна зробити в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду України, передають Патріоти України.

За досить непоганої зарплати багато українців на старості можуть отримати мінімальну пенсію або не отримати її взагалі. Все – через те, що багато роботодавців недоплачують за них внески на пенсію або якийсь час не сплачують їх зовсім, навіть якщо працівник оформлений офіційно. При цьому кожен працюючий українець має можливість самостійно перевірити, скільки внесків на пенсію було за нього сплачено, і який страховий стаж він уже має.

У ПФУ розповіли алгоритм такої перевірки. Він не складний і цілком доступний людині навіть із початковими навичками цифрової грамотності.

Послідовність дій, які потрібно виконати:

  • Зайти до свого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua). Якщо ви в нього ще ніколи не заходили, то вам доведеться спочатку отримати цифровий ключ, щоб мати доступ до особистого кабінету. На порталі докладно описано, як це можна зробити.
  • У розділі "Комунікації з ПФУ" (на панелі зліва) вибрати опцію "Запит на отримання електронних документів".
  • У вікні в полі "Тип звернення" зі списку вибрати опцію "Довідка ОК-5".
  • Дати згоду на передачу та обробку персональних даних та надіслати запит до ПФУ.
  • Щоб ознайомитись з результатами розгляду запиту, у бічному меню слід вибрати категорію "Мої звернення" та розгорнути поле з повідомленням про сформовану довідку ОК-5.
  • Завантажити сформований документ. При цьому на останній сторінці цієї довідки ОК-5 можна переглянути найсвіжіші дані за 2023 рік: офіційну зарплату (яка враховуватиметься при нарахуванні пенсії), а також кількість днів набутого стажу. Причому в цих даних буде враховано добровільні пенсійні внески, якщо такі були.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...