Знов дали по пиці: Ключовий банк Китаю вирішив не працювати з клієнтами з Росії

Слідом за турецькими банками, які на початку лютого почали відмовлятися від роботи з російськими громадянами через острах потрапити під вторинні санкції, у російських постачальників виникли проблеми з фінансовими операціями в Китаї, передають Патріоти України.

Як повідомляє газета "Ведомости" з покликанням на власні джерела, ключовий для імпортерів із РФ банк Китаю Chouzhou Commercial Bank припинив угоди з російськими та білоруськими організаціями.

Банк був основною установою, в якій російські імпортери могли проводити розрахунки. Chouzhou пропонував м'які умови комплаєнсу, а ще фінансова установа має зручне географічне положення — її штаб-квартира розташована в місті Іу, одному з головних логістичних вузлів китайського експорту в Росію, який ще називають "світовим супермаркетом".

Проблеми з розрахунками в китайських банках загострилися з кінця 2023 року, коли в США попередили про ризики повторних санкцій. Після цього банк повідомив клієнтам, що заблокує угоди з будь-якими російськими або білоруськими організаціями. Перші блокування почалися минулого тижня, через що почали зриватися угоди.

"Зупинка розрахунків, зважаючи на те, що китайський Новий рік майже настав, означає, що логістичний колапс майже неминучий — вивезти товар не буде можливості принаймні до березня через довгі вихідні, які почнуться з 10 лютого та триватимуть до 17 числа", — ідеться в публікації.

Інший співрозмовник газети, підприємець із Іжевська, який закуповує в Китаї обладнання для верстатів, розповів, що в грудні отримав повідомлення спочатку від Chouzhou з попередженням про зупинення платежів за певним списком товарів. Ці товари, як зазначив співрозмовник, перебувають під західними санкціями, тому їх не можна ввозити на територію РФ.

Водночас, як зазначив підприємець, за кілька тижнів менеджер банку повідомив про повне припинення розрахунків із Росією незалежно від продукції чи валюти платежу.

"Припинено трансакції не тільки за допомогою SWIFT, а й із його російським аналогом СПФС або китайським CIPS", — пишуть журналісти.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...