Росія слідом за нафтою позбавляє себе експорту газу - відключили вже п'ять країн у ЄС

Росія після часткового нафтового ембарго самостійно позбавляє себе газового ринку. Через відмову низка країн ЄС із порушенням контрактів платити за блакитне паливо в рублях "Газпром експорт" припинив постачання до Польщі, Болгарії, Фінляндії, Данії, а з 31 травня ще й Нідерланди, передають Патріоти України.

Як повідомляє агентство ТАСС, "Газпром експорт" повідомив, що у встановлений термін на кінець робочого дня 30 травня не отримав від компанії з Нідерландів плату за постачання газу у квітні. З цієї причини російський холдинг повідомив Gasterra про зупинення постачання газу з 31 травня і аж до моменту проведення платежу за новою схемою оплати", – говориться в матеріалі.

Роками Росія вселяла, що Україна – ненадійний транзитер газу, пропонувала низькі ціни для тих країн, які підтримували її політику. А напередодні масштабного вторгнення в Україну росіяни зовсім влаштували енергетичну кризу: перестали продавати блакитне паливо на вільному ринку та виконували лише довгострокові контракти.

Тепер вони порушують і їх. У Польщі, наприклад, контракт підписано до кінця 2022 року. І платити за газ згідно з ним потрібно доларами. Поляки перевели гроші, але не карбованці, а в тій валюті, яка передбачена у підписаних документах. Росія ж таку оплату приймати відмовилася і відключила газ. Те саме сталося і з Болгарією.

Володимир Омельченко, експерт з питань енергетики, додає: зараз ті країни, яким незаконно відключили блакитне паливо, мають можливість подати до суду проти "Газпрому" і застосувати ще й штрафні санкції. Росія мала права відключати газ.

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...