"Росіяни волатимуть про дефолт. Нехай волають. Україна здійснює реструктуризацію, погоджуючи умови зі своїми кредиторами", - Фурса

"Україна запропонувала умови реструктуризації. Основна ідея — заморозити усі виплати на 2 роки. Через два роки будуть проведені додаткові та детальні перемовини щодо реструктуризації. При цьому Мінфін подає умови у максимально дружньому сенсі, роблячи все, щоб реструктуризація вважалася дружньою, і Україна не отримала дефолтних рейтингів (вийде у нього чи ні, поки що це питання)", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"До актуальних виплат, у вересні, лишається 40 днів, за період яких цілком реально встигнути провести переговори та узгодити з інвесторами ухвалення «заморозки». Цілком очевидною вбачається і логіка, згідно з якою поки що йдеться лише про заморожування. До закінчення війни важко зрозуміти, в якому фінансовому становищі Україна її закінчить. А отже, зараз заскладно визначити і справедливі умови майбутнього обслуговування боргу. А саме — яку частину ринкового боргу потрібно буде списати (і чи це потрібно буде робити в принципі) і який купон буде в українських єврооблігацій нового зразка.

Реструктуризація наразі є логічною. Коли у вас дефіцит бюджету щомісяця сягає $5 млрд, а повністю перекрити його західною допомогою не виходить, то платити за боргами «буржуям» якось не прийнято. І тут не йдеться про негідну поведінку чи втрату довіри. Певно, інвестори покрутили б пальцем біля скроні, якби Україна за поточної ситуації продовжила обслуговувати свої борги як ні в чому не бувало, ігноруючи дефіцит бюджету і російські ракети. Ба більше, отримуючи гроші західних платників податків, Україна наражається на ситуацію, коли наші партнери натякають, що не надто добре, коли гроші, які спрямовують на підтримку соціалки в Україні, раптом скерують інвесторам із Лондона і Нью-Йорка, які не мають подібних проблем. До того ж часто натякають, що всі мають заплатити, зокрема й приватні інвестори. А останні, як професійні гравці, несуть відповідальність за те, що 4 місяці ігнорували попередження американської розвідки і не продали ті борги України та Росії, які мали на балансі.

Умови реструктуризації є очікуваними, особливо після того, як їх частково встиг засвітити Нафтогаз у своїй пропозиції. Таким чином, розпродаж (як і особливих активних покупок) на ринку після їх публікації не відбувається. Поточний рівень цін українського суверенного боргу (близько 20% від номіналу здебільшого паперів) давно містить вартість як цієї реструктуризації, так і продовження війни і навіть, схоже, падіння метеорита. Ще б пак, українські єврооблігації торгуються дешевше, ніж борги Шрі-Ланки, яка пішла в жорсткий дефолт, а президент утік на Мальдіви (хоч не в Ростов, і то добре). Нижче за Україну торгується нині лише Ліван, де вже кілька років повний колапс в економіці, оспіваний українськими любителями лікувального дефолту.

Отже, росіяни волатимуть про дефолт. Нехай волають. Може, у Соловйова чи Симоньян станеться напад від екзальтації. Україна здійснює реструктуризацію, погоджуючи умови зі своїми кредиторами. І кредитори розуміють ситуацію. До того ж кредитори здивувалися б, якби Україна не провела реструктуризацію через агресивну війну Росії та падіння ВВП на 30%. Тож Росія може такій ситуації лише заздрити. Тому що моральний дефолт росіянам триває паралельно з формальним дефолтом за боргом, а Україна робить усе, щоб зберегти репутацію.

Водночас Україна проводить і реструктуризацію сумнозвісних варантів. Усуваючи при цьому найнеоднозначніші моменти, які активно обговорювалися українськими політиками після реструктуризації 2015 року. Коли багато хто заявляв, що варанти збанкрутують країну, адже виплати за ними будуть шаленими. Відтоді, щоправда, інвестори так нічого і не отримали, але це не завадило волати українським політикам. Проте, зважаючи на все, щоб мінімізувати такі ризики, Україна просить в інвесторів надати право на достроковий викуп за номіналом цих інструментів. Ідея — якщо раптом після війни у нас розпочнеться стрімке зростання і ми перетворюватимемося на східноєвропейського тигра, який подвоює ВВП що три роки, уряд попередить суттєві витрати викупом паперів. А ще зменшується потенційна сума виплат найближчими роками після війни, коли природне відновлення після падіння на 30% може призвести до великого зростання ВВП.

Підсумок — очікувана робоча пропозиція. Абсолютно адекватна до поточної ситуації".

Джерело: НВ

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...